blog-image

maart 6, 2019

Wat te doen met piepende remmen bij uw auto?

Er zijn weinig problemen zó ontzettend irritant als piepende remmen tijdens het rijden. Het geeft onrust omdat er constant geluid van de remmen komt en een echt veilig gevoel geeft het ook niet. Piepende remmen kunnen tal van oorzaken hebben, waarbij de meeste relatief onschuldig zijn. Toch is het van groot belang dat u achterhaalt wat de oorzaak van uw piepende remmen is voordat u besluit door te rijden.

Dat heeft te maken met de functie van de remmen. De remmen moeten een voertuig van 1000 kilo of meer tot stilstand kunnen brengen. Tijdens dit afremmen komt er bijzonder veel druk op de delen van de remmen, die daardoor bijzonder warm worden. Om de auto op tijd tot stilstand te kunnen brengen, moeten de verschillende delen van de remmen van de auto optimaal werken. Ook wanneer piepende remmen niet direct een drama zijn, is het duidelijk dat er een teken gegeven wordt dat de remmen niet meer helemaal in orde zijn.

Er zijn uiteenlopende oorzaken voor piepende remmen en daarmee ook verschillende manieren om het probleem te verhelpen. In de meest extreme situatie moeten de remblokken vervangen worden en wordt er gekozen voor nieuwe remschijven. Soms is het schoonmaken van de remmen overigens al genoeg. Wist u bijvoorbeeld dat een klein steentje tussen de remblokken en remschijven al zoveel geluid kan maken dat u niet eens meer fatsoenlijk in de auto kunt rijden? Dit probleem is natuurlijk gemakkelijk te verhelpen, maar wat kunnen andere oorzaken zijn van piepende remmen?

Remmen piepen bij zacht remmen?

Remmen piepen doorgaans alleen bij het remmen zelf. Is dit niet het geval en piepen de remmen constant wanneer u rijdt? Dan is er meer aan de hand. Remmen die onophoudelijk piepen zijn een echt probleem. Het betekent per definitie dat de remmen van uw auto aanlopen. Dit zorgt voor een hoger brandstofverbruik, meer slijtage aan de remmen en vooral een flinke hoeveelheid geluidsoverlast tijdens het rijden. Doorrijden met deze piepende remmen is bijzonder onverstandig omdat het alleen maar kan leiden tot meer problemen. Is de situatie echt ernstig, dan kunt u dit makkelijk controleren. Is een van de velgen veel warmer dan de andere velgen van de auto na het rijden? Dan zitten de remmen aan die kant van de auto vast.

Remmen die alleen piepen tijdens het remmen zelf kunnen tal van oorzaken hebben. Hier is het verstandig om direct even te controleren hoe dik de remschijven nog zijn en of de werking van de remmen wel optimaal is. In auto’s zonder ‘verklikker’ op het dashboard is het per definitie goed om de dikte van de remschijven in de gaten te houden.

Piepende remmen komen vaker voor bij auto’s waar geen gebruik gemaakt is van originele of goedgekeurde onderdelen. Dit heeft te maken met de kwaliteit van het materiaal en de pasvorm. Wanneer een rem ook maar enigszins verkeerd zit, zorgt dit direct voor problemen en dat kan resulteren in een piepend geluid.

Tegenwoordig zijn nagenoeg alle remmen gemaakt als schijfremmen. Trommelremmen worden niet of nauwelijks meer gebruikt. Schijfremmen slijten minder snel en zijn betrouwbaarder. Dit geldt alleen wanneer u kiest voor kwalitatieve onderdelen. Deze kosten wellicht iets meer geld, maar zij gaan ook veel langer mee en u profiteert elke dag van de betere kwaliteit.

Auto's remmen

Oorzaak van piepende remmen

Er zijn veel verschillende oorzaken van piepende remmen. Wanneer de remschijven op een verkeerde manier slijten, kan de remschijf bijvoorbeeld kromtrekken. Wanneer dit gebeurt, schuurt de remschijf tegen de remvoering waardoor de remmen piepen. Ook vuil tussen de remblokken en de remschijven zorgt ervoor dat de remmen piepen. Het verwijderen van het vuil is vaak lastig, tenzij het een steentje is en u geluk heeft: een meter achteruit rijden kan genoeg zijn.

Remmen zullen ook piepen wanneer er roest op de remschijven ontstaan is. Normaal gesproken is dit het makkelijkst op te lossen door te rijden. Wanneer u geleidelijk steeds dieper remt, reinigen de remblokken de remschijf waardoor de roest van het metaal gehaald wordt. Doe dit alleen in een veilige omgeving zonder veel verkeer. Wilt u liever een veiligere manier kiezen om roest van uw remschijven te halen, dan kunt u het beste contact met ons opnemen. Wij halen de remschijf dan van de auto en maken deze schoon met speciaal middel. Gezien de remschijf vastzit met de naafmoer is het zelf verwijderen van de remschijven vaak onbegonnen werk.

Slijtage is de laatste en meest voorkomende oorzaak van piepende remmen. Technisch gezien ‘piepen’ de remmen in dit geval niet. Het geluid dat u hoort is het geluid van ijzer op ijzer omdat het materiaal weggesleten is. Is dit het geval, dan is het belangrijk dat u direct een afspraak maakt om de remmen te laten vervangen. Doorrijden met sterk versleten remmen is bijzonder gevaarlijk omdat het nooit gebeurt dat deze gelijkmatig hun functie verliezen. Concreet: het kan gebeuren dat tijdens het rijden een van de remmen de functionaliteit verliest. Remt u krachtig, dan verliest u met zekerheid de macht over de auto.

Weet u nog steeds niet wat de reden van de piepende remmen is? Neem dan contact op met ons zodat we naar de remmen van uw auto kunnen kijken. Dan kunt u gewoon weer met een vertrouwd gevoel achter het stuur kruipen.

Is het gevaarlijk om met piepende remmen te rijden?

Er wordt vaak gesteld dat doorrijden met piepende remmen gevaarlijk is en dat u direct een afspraak met de garage moet maken. Dat is niet waar. Wanneer u het geluid van ijzer op ijzer hoort of een kassend geluid, dan moet u direct een afspraak maken omdat de auto bijzonder onveilig geworden is. In deze gevallen is de werking van de remmen niet meer te garanderen en is het risico op een ongeluk veel te groot. Bij deze geluiden raden we u sterk af om naar de garage te rijden. Het is beter om de auto op te laten halen.

In alle andere gevallen is geen eenduidig antwoord te geven. Piepende remmen kunnen namelijk veel verschillende oorzaken hebben. Totdat u weet wat de oorzaak van het piepen is, weet u eigenlijk niet of het vertrouwd is om door te rijden. Is het geluid zeker een piepend geluid en hoort u geen ijzeren delen die tegen elkaar schuren, dan kunt u in de meeste gevallen gewoon naar de garage rijden om de remmen te laten controleren. Piepen de remmen en ziet u roestvorming op de remschijven, dan kunt u gewoon rijden en al (zachtjes!) remmend de remschijven schoonmaken.

Weet u niet zeker waarom de remmen van uw auto piepen of wilt u dat iemand naar uw remmen kijkt om te bepalen wat het probleem precies is? Komt u dan eens bij ons langs of neem vrijblijvend contact op via de chat of telefoon. We hebben landelijke dekking en kunnen altijd uw auto ophalen wanneer u het niet meer vertrouwt. Hebben we de oorzaak van de piepende remmen gevonden en verholpen, dan brengen we daarna de auto in prima staat weer bij u zodat u met een veilig gevoel verder kunt rijden. Zonder het piepende geluid tijdens het rijden uiteraard.