blog-image

december 31, 2018

Auto start niet

De auto is een geweldig vervoersmiddel en u kunt altijd rekenen op uw favoriete Volkswagen, Audi, Peugeot, Nissan of een van de vele andere automerken die op dit moment te vinden zijn. Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Reparaties, onderhoud en oplopende kosten kunnen de pret af en toe goed dempen. Niets is echter zo vervelend als autopech wanneer u onderweg bent of naar huis wilt vanaf het werk of een feestje. Hoe vervelend het ook is; er zijn jaarlijks veel mensen die met autopech langs de kant van de weg komen te staan.

In deze blog gaan we de mogelijke oorzaken langs die kunnen zorgen voor autopech. Daarbij gaan we uiteraard ook even kort in op de werking van de auto zodat u een beter beeld krijgt van de mogelijke oorzaken van autopech. Zorgt u er in ieder geval voor dat u een gevarendriehoek, hesje en warme kleding in de auto hebt liggen. Wanneer u autopech hebt, is de kans klein dat u binnen korte tijd verder kunt rijden. Het beste dat u kunt doen, is bellen voor hulp wanneer u er niet uitkomt tijdens een kortstondig onderzoek onder de motorkap.

Wat zijn mogelijke oorzaken dat mijn auto niet start?

Wanneer de auto afslaat en niet meer wil starten (of helemaal niet start), dan is er ergens een probleem. Het is immers niet gebruikelijk dat de auto niet wil starten. U begint met na te denken over mogelijke gebreken die u merkte voordat u de auto afzette of voordat de auto afsloeg. Viel het licht voor de auto elke keer uit? Begon de motor te haperen tijdens het rijden of was er duidelijk sprake van stotteren?

Hoe meer informatie u hebt over de situatie vlak voordat de auto het niet meer wilde doen, hoe makkelijker het wordt om te achterhalen wat de oorzaak is. Het nadeel: lang niet alle problemen zijn ook daadwerkelijk op locatie zelf te verhelpen.

Kapotte accu

Bent u aan het rijden en merkt u dat u steeds minder licht hebt, knippert het licht op het dashboard of valt de radio af en toe weg? Dan is de kans groot dat er problemen zijn met de accu. Helaas is dit direct een probleem met een uitdaging. Hoewel vaak direct gedacht wordt aan de accu vervangen, is dit niet de eerste stap die gezet moet worden. Het testen van de accu is een beter idee.

De accu levert stroom aan de verschillende elektronische onderdelen van de auto. Zonder accuspanning kan de auto niet rijden én niet starten. Maar de accu is niet op een magische manier voorzien van spanning. De accu wordt tijdens het rijden opgeladen door de dynamo. Wanneer de dynamo niet meer werkt, laadt de accu niet meer op en komt de auto stil te staan.

Werkt de dynamo (en de aandrijfriem) echter nog prima, dan is de kans groot dat de accu het zelf begeven heeft. Het vervangen van een accu is een gemakkelijke klus en kost vaak niet veel geld. Het nadeel is wel dat u voor hulp moet bellen, want de kans is bijzonder klein dat u een extra accu in de auto hebt liggen.

Tip: werkt de dynamo wél en start de auto niet? Met startkabels kunt u de auto starten wanneer u een tweede auto kunt vinden. Rijdt direct naar huis of naar de garage zodat de accu vervangen kan worden.

Kapotte startmotor

Valt de auto niet uit tijdens het rijden maar hebt u autopech omdat de auto helemaal niet start? Dan kan dit te maken hebben met een kapotte startmotor. Ook hier is het zaak om even verder te kijken, want de startmotor vervangen is lang niet altijd nodig. Begin met te kijken of de accu het nog doet. Dit doet u op locatie door de lampen aan te zetten, de radio in te schakelen en de verwarming vol open te zetten. Werkt een van de elementen niet? Dan moet de accu vervangen worden.

Draait echter alles wel en hoort u een klik wanneer u de sleutel in het contact draait? Dan is de startmotor waarschijnlijk vastgelopen. U kunt proberen om de auto in de hoogste versnelling te zetten en de auto heen en weer te bewegen in de hoop dat de startmotor losschiet. Is dit het geval? Rijdt dan direct naar huis of de garage: de kans is klein dat dit nog eens lukt.

Lukt het trucje niet, dan zit de startmotor niet vast in de starterkrans maar is er meer aan de hand. U kunt dit probleem niet zelf oplossen tenzij u gereedschap en een nieuwe startmotor achterin de auto hebt liggen (en die kans is bijzonder klein). Bellen naar ServiceRight voor het op laten halen van de auto is de beste oplossing met onze landelijke dekking.

Kapotte brandstoffilter

Start de auto niet ondanks het ronddraaien van de startmotor? Werkt de accu prima, maar slaat de motor gewoon niet aan? Dan is er iets anders aan de hand. Het meest logische is te kijken naar de brandstoftoevoer of de bougies.

Voordat u begint met zoeken: weet u zeker dat er brandstof in de tank zit? De naald op het dashboard kan vast blijven zitten, vooral bij oudere auto’s. Steek hiervoor de sleutel in het contact, zet de auto op contact en geef een ferme tik op het dashboard boven de brandstofmeter. Valt de naald omlaag, dan is duidelijk waarom de auto niet wil starten.

Merkte u tijdens het rijden dat de auto begon te haperen, inhield wanneer u het gaspedaal verder intrapte en liep de auto stotterend stationair? Dan is de kans groot dat er wel gewoon brandstof is, maar dat het niet (volledig) in de verbrandingsmotor terechtkomt. In dat geval is de kans groot dat het brandstoffilter verstopt zit of kapotgegaan is.

Dit hoeft niet altijd op deze manier te verlopen. Zeker bij tanken in het buitenland wil het gebeuren dat het brandstoffilter het plotseling begeeft. Ook bij het doorrijden tot de reserve van de brandstoftank kan dit probleem ontstaan omdat de filters te veel rotzooi te verwerken krijgen en daardoor dicht komen te zitten.

In beide gevallen is het brandstoffilter vervangen de meest wenselijke oplossing. En u raadt het al: ook dit kan niet op locatie. Belt u in dit geval met eens van onze garages met landelijke dekking voor assistentie zodat u direct verder geholpen kunt worden.

Kapotte bougies

Het laatste geval is een uitzondering en gebeurt doorgaans niet tijdens het rijden. Heeft de auto langere tijd stilgestaan en wil de motor niet starten ondanks dat de startmotor wél draait en er genoeg spanning in de accu’s aanwezig is? Dan kunnen de bougies kapot, versleten of vies zijn. U kunt dit zelf controleren door de bougies los te draaien en te kijken naar de situatie aan de metalen uiteinden van de bougie. U kunt dit echter niet doen zonder het juiste gereedschap.

Slijtage aan de bougies is onvermijdelijk. Het gebeurt echter zelden dat een bougie dermate versleten is dat deze vervangen moet worden. Dat gebeurt met regelmaat bij grasmaaiers en motorzagen, maar niet bij automotoren. Moeten de bougies vervangen worden? Kiest u dan voor een sterk merk met een langere levensduur.

Bougies vervangen is niet in alle gevallen nodig. Het is ook mogelijk om de bougies schoon te maken en te kijken of de auto dan wel start. Elke gerenommeerde monteur zal u echter vertellen dat het vervangen van de bougies onderdeel is van het onderhoud en dat het beter is om hiervoor te kiezen. Ook omdat het simpelweg beter is voor de motor, het verbruik en het comfort. U wilt immers niet nogmaals ergens stil komen te staan met een probleem dat u eigenlijk al bekend was?

Wat kan ik het best doen als ik niet weet waardoor mijn auto niet start?

De kans is groot dat u nu een goed idee hebt over de mogelijke oorzaken voor uw autopech. Tegelijkertijd kunt u niet zelf controleren wat er aan de hand is omdat u:

  • Het gereedschap niet hebt;
  • De vervangende onderdelen missen;
  • U niet weet waar u precies moet zoeken;
  • Er geen licht of mogelijkheid is om echt onderzoek te doen.

Dat is het geval bij de meeste mensen die met autopech langs de kant van de weg komen te staan. Of bij mensen waarvan de auto niet meer start terwijl zij ergens staan en graag naar huis willen maar zelf niets kunnen doen om de auto aan de praat te krijgen. We begrijpen dat dit ontzettend vervelend is en dat u graag weer op uw auto wilt kunnen rekenen. Maar dan moet u eerst naar een garage kunnen komen.

Om u als klant écht verder te helpen, hebben we daarom een professionele service opgezet met landelijke dekking door heel Nederland. Wij halen uw auto voor u op, brengen deze naar de garage en achterhalen de oorzaken van uw autopech. We hebben vervolgens contact met u over de aanpak van het probleem en de kosten die hiermee gepaard zijn. Komen we tot een overeenkomst, dan repareren we de auto voor u én we brengen deze zelfs naar uw huis toe zodat u direct weer gebruik kunt maken van de auto.

Zo hoeft u nooit meer in de stress te schieten wanneer uw trouwe auto problemen lijkt te hebben, stil komt te staan of niet meer wil starten. Het enige dat u nodig hebt, is een gevarendriehoek, een hesje, warme kleding en 088 222 2000 – het telefoonnummer waar u ons altijd op kunt bereiken wanneer u professionele hulp nodig hebt en naar huis wilt komen.