blog-image

oktober 2, 2019

Auto maakt ratelend of tikkend geluid

Heeft uw auto last van een ratelend of tikkend geluid? Dit geluid kan verschillende oorzaken hebben en het is verstandig om een specialist uw auto te laten controleren om er zeker van te zijn wat het ratelende of tikkende geluid veroorzaakt en dit ook direct te laten oplossen. Er kunnen verschillende ratelende geluiden zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat uw auto last heeft van een ratelend geluid bij het optrekken of juist bij het remmen. Het kan ook zijn dat het ratelende geluid bij de uitlaat vandaan komt of dat u het ratelende geluid hoort bij het gas loslaten. Kortom: er zijn vele verschillende soorten ratelende en tikkende geluiden. Het is daarom lastig om één antwoord te geven wat het geluid betekent voor uw auto. Er zijn wel een aantal veel voorkomende oorzaken die wij in dit artikel zullen behandelen, echter wanneer u zekerheid wilt over het geluid, raden wij u aan om een erkende garage bij u in de buurt te bezoeken.

Als eerst adviseren wij u om te controleren of er geen losse onderdelen in de auto liggen. Deze kunnen namelijk ook voor een tikkend geluid zorgen, zonder dat u daar direct aan denkt. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een losse reservewiel in de achterbak of andere spullen die los liggen in zowel de achterbak als in het dashboardkastje. Wanneer u er zeker van bent dat er geen losse onderdelen in de auto liggen, maar het geluid is nog steeds aanwezig, dan moet er verder gekeken worden naar wat de oorzaak kan zijn van het geluid. 

Het is mogelijk dat u het ratelende geluid hoort wanneer u de koppeling indrukt. Wanneer dit het geval is, is de kans groot dat het probleem komt vanuit de druklager/drukgroep. 

Een ratelend of tikkend geluid kan ook nog de volgende oorzaken hebben:

Heeft u een Ford Ka? Bij de Ford Ka is het een bekend probleem dat de auto een ratelend of tikkend geluid kan maken. Het kan zijn dat de kleppen bijgesteld moeten worden en de pakking vervangen moet worden. Het is ook mogelijk dat het nokkenas is versleten. Wanneer dit het geval is, zal de reparatie een stuk duurder uitvallen. Het is daarnaast ook mogelijk dat het de multi-riem is. Wanneer dit het geval is, zal de reparatie weer een stuk eenvoudiger zijn.

Naast de verschillende geluiden tijdens het rijden, kan het ook zijn dat u een tikkend of ratelend geluid stationair hoort. Hier kan de oorzaak van zijn dat de waterpomp kapot is, maar het kan ook zijn dat hierbij de distributieriem/ketting vervangen moet worden. Het is ten alle tijde belangrijk om een kapotte distributieriem of -ketting tijdig te laten vervangen. Wanneer dit niet gebeurd, is de kans op motorschade erg groot en dat is niet alleen heel gevaarlijk, maar ook erg schadelijk voor de auto. Het is daarom ook belangrijk dat u nooit te lang doorrijdt met een geluid waarvan u het gevoel heeft dat een auto dat geluid niet hoort te maken zoals een tikkend of ratelend geluid.

Heeft u een tikkend geluid bij de achterwiel of voorwiel van uw auto?

Het is ook mogelijk dat het tikkende geluid bij de wielen vandaan lijkt te komen. Dit kan zowel de achterwiel of voorwiel van de auto zijn. Het is mogelijk dat er veel speling zit tussen de pennen in de remblokken. Een andere optie is dat er speling zit tussen het remblok, waardoor hij niet goed op de remschijf komt te liggen. 

Wanneer uw auto ook een ratelend of tikkend geluid maakt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk op te pakken. Allereerst moet er vastgesteld worden waar het geluid vandaan komt. Dit kan gedaan worden middels een diagnose via ServiceRight Auto’s. U kunt bij een erkende garage bij u in de buurt terecht om de diagnose uit te laten voeren. De garage stelt vervolgens vast waar het geluid vandaan komt en wanneer u hier akkoord op geeft, zullen zij ook direct voor u de reparatie uitvoeren.