blog-image

december 17, 2018

Airco van auto stinkt

Wanneer de auto muf begint te ruiken of het gewoon echt stinkt in de auto, kan dit te maken hebben met iets dat ergens is blijven liggen. Bent u echter bijzonder zuinig op uw auto en is deze altijd helemaal netjes en schoon? Dan kan een stinkende airco de boosdoener zijn. Het is een vervelend probleem omdat de airco aanzienlijke hoeveelheden lucht de auto inblaast en wanneer hier een naar geurtje aan zit, kunt u dit in heel de auto ruiken. Niet alleen dat overigens: zit u langere tijd in de auto, dan gaat de geur ook in uw kleding zitten. Heeft u reeds langere tijd doorgereden met een stinkende airco, dan zit de geur ook in de bekleding.

Daarom is het verstandig om een stinkende airco zo snel mogelijk aan te pakken. Vaak is het een kwestie van het vervangen van een onderdeel en de betere garages kunnen dit tegen aantrekkelijke tarieven voor u regelen. Heeft u een stinkende airco en wilt u hier zo snel mogelijk vanaf omdat u niet wilt dat uw kleding en de bekleding van de auto gaat stinken? Neem dan vandaag nog contact met ons op zodat we met de airco aan de slag kunnen gaan – of lees verder om erachter te komen wat er aan de hand kan zijn.

Hoe komt het dat de airco van mijn auto stinkt?

De verdamper is een belangrijk onderdeel van de airco. De verdamper haalt het vocht uit de lucht, laat dit vocht verdampen en zorgt er daarmee voor dat er geen overbodig vochtige lucht in de auto aanwezig is. Dat is praktisch, maar het heeft ook een nadeel. De verdamper bevindt zich tijdens het werken van de airco op een donkere en daarmee ook vochtige plek. Wordt het hier ook nog eens warm (wat doorgaans wel het geval is bij verdamping), dan is dit dé plek waar schimmels, bacteriën en vuil op kunnen hopen. Het resultaat: een broeikasje in uw auto waar bijzonder onaangename geuren ontwikkeld worden.

Een stinkende airco is niet alleen vervelend vanwege de geurtjes die de auto ingeblazen worden. De nare geurtjes kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor de inzittenden in de auto. Vooral oudere en jongere mensen kunnen last krijgen van hun luchtwegen wanneer zij deze lucht inademen. Astmapatiënten reageren in de meeste gevallen ook sterk op de lucht van schimmels en bacteriën omdat zij niet of nauwelijks adem kunnen halen.

Het is echter een bekend probleem. De verdamper heeft een belangrijke werking en er wordt steeds verder gewerkt om deze problemen preventief tegen te gaan. Op dit moment moet u het echter doen met regelmatig onderhoud aan de airco om deze problemen te voorkomen. Dit is zeker een aanrader. Het ontwikkelen van nare geurtjes gebeurt namelijk bijzonder geleidelijk en u merkt dit in de eerste instantie nauwelijks. U merkt het pas wanneer het eigenlijk te laat is en wanneer er al flinke schimmels in het systeem zitten.

De geur komt dan in de bekleding te zitten en de schimmels kunnen schade aanrichten in het systeem wanneer u bijzonder lange tijd wacht met het reinigen van het systeem.

Wat kan ik doen tegen een stinkende airco?

Er zijn drie manieren om de problemen met een stinkende airco te verhelpen. De eerste manier is het reinigen van de verdamper. De verdamper wordt bij deze behandeling met een speciaal middeltjes behandeld waardoor de schimmels en bacteriën verdwijnen. Het is effectief en er is geen tweede behandeling nodig. Het nadeel is echter dat de geurtjes in de auto gewoon blijven hangen totdat de auto goed gelucht is-

De tweede manier is een ozonbehandeling. Hierbij wordt heel de auto onder handen genomen, inclusief de volledige luchtkanalen. De ozon die in de auto gespoten wordt, zorgt ervoor dat alle schadelijke en nare geurtjes verdwijnen omdat deze geneutraliseerd worden. Een ozonbehandeling is iets prijziger, maar is vooral een veel effectievere manier om uw auto direct weer aantrekkelijk te maken voor een ritje. De geurtjes uit de luchtkanalen zijn weg en ook de geurtjes uit de bekleding, stof en matten zijn direct verdwenen.

De derde en laatste mogelijke behandeling bij een stinkende airco wordt een mistbehandeling genoemd. Door geluidsgolven wordt een speciaal middel door de airco heen verspreid. De nare geurtjes, schimmels en bacteriën verdwijnen en de behandeling heeft een extra voordeel: schimmels en bacteriën hechten zich de komende tijd minder goed aan het materiaal.

Doorgaans worden aircoservices en ozonbehandelingen aangeraden. Welke van de twee het beste past bij uw probleem, dat ligt aan de mate van nare geurtjes. Wanneer u op tijd bent met ingrijpen, kan een aircoservice met reinigen van de verdamper genoeg zijn om de problemen te verhelpen. Rijdt u echter al langer door met nare geurtjes in de auto, dan is de kans groot dat deze overal in de auto aanwezig zijn, onder andere in de bekleding zelf. In dat geval kunt u alleen met een aircoservice volstaan wanneer u zelf de auto volledig kunt luchten.

Wilt u direct van de geurtjes af zijn en wilt u er verder geen omkijken naar hebben? Dan kunt u beter kiezen voor een ozonbehandeling wanneer u al ruime tijd doorrijdt met nare geurtjes. Dan weet u namelijk zeker dat er niets meer in de auto stinkt.