Katalysator vervangen

Bekijk de kosten voor het vervangen van de katalysator van uw auto

20%

Korting

394,80 Vanaf prijs

329,-

Weet ik niet.

 

Contactloos gratis halen en brengen

6 maanden garantie

Dekking door heel Nederland

Wat wordt er gedaan bij een katalysator vervangen?

Katalysator vervangen

De gemiddelde duur van deze dienst: Tussen 1 en 2 uur

Hoe controleer ik of mijn auto katalysator aan vervanging toe is en wat zijn de kosten?

Er is een eenvoudige controle mogelijk om een katalysator te controleren. Eerste is de kloptest. Klop met uw vuist op de katalysator. Hoort u deeltjes in het binnenste van de katalysator bewegen, is het goed mogelijk dat de substraten uit elkaar gevallen zijn.

Katalysator vervangen

394,80 Vanaf prijs:

329,-

Nieuwe katalysator voor uw auto

Minder brandstofverbruik

6 maanden garantie

Inclusief BTW

Inclusief arbeid

Katalysator vervangen

Waarom moet ik mijn auto katalysator laten vervangen?

Wanneer de katalysator van uw auto stuk is functioneert het reinigingssysteem niet meer naar behoren. In de meeste gevallen gaat het lampje op het dashboard branden. Een niet goed werkende katalysator verhoogd ook het brandstofverbruik en kost u dus meer geld. Bovendien is het ook nog eens schadelijk voor het milieu.

Veelgestelde vragen over een katalysator vervangen

Wat is een katalysator?

Een katalysator zorgt ervoor dat de verkeerde uitlaatgassen omgezet worden in stoffen die minder giftig zijn. Sinds de jaren 80 zijn autofabrikanten verplicht om een katalysator in de auto te installeren. Enkele schadelijke stoffen die omgezet worden zijn koolstofdioxide, stikstof en waterdamp. De katalysator zorgt eigenlijk voor een versnelling van de reactiesnelheid van de giftige stoffen. Katalysatoren worden doorgaans onderverdeeld in twee verschillende typen, namelijk homogene en heterogene. De homogene katalysatoren maken deel uit van het reactiemengsel, terwijl de heterogene katalysatoren hier geen deel van uitmaken. Je kunt de katalysatoren eigenlijk zien als enzymen die bepaalde uitlaatgassen zoals koolstofdioxide en stikstof als het ware verteren. De katalysatoren bevinden zich aan het einde van het verbrandingsproces, vaak aan het begin van de uitlaat. CO2 wordt veroorzaakt bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals benzine. CO2 spreek je uit als kooldioxide wat niet direct schadelijk is voor de mens en dier, maar wel voor het milieu. De katalysatoren zijn gemaakt van bepaalde soorten metaal die ervoor zorgen dat bepaalde stoffen met elkaar reageren, waardoor de reactie versneld wordt en giftige stoffen deels of helemaal onschadelijk worden gemaakt.

Wanneer moet een katalysator worden vervangen?

Een katalysator heeft over het algemeen een lange levensduur. Het onderdeel is gemaakt van bepaalde soorten metaal zoals keramiek dat jarenlang zonder problemen mee gaat. Soms houdt de katalysator het net zo lang vol als de auto zelf. Hoor je de katalysator rammelen dan is er iets mis met het binnenwerk en moet de katalysator waarschijnlijk vervangen worden. Met een kapotte katalysator komt de auto niet door de APK, aangezien een goed werkende katalysator verplicht is volgens de Nederlandse wetgeving. Rijd je met een defecte katalysator rond dan kan de politie jou hiervoor een boete geven. Een katalysator kan kapot gaan bij een slechte verbranding van de motor of door het tanken van de verkeerde benzine. Om de katalysator te testen is het verstandig om een uitlaatgas test uit te laten voeren. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat de motor van de auto op temperatuur is voordat je een proefrit gaat maken. Er zijn verschillende oorzaken op te noemen voor een kapotte katalysatoren:

  • Niet juist afgestelde motor
  • Onverbrande brandstofresten in het uitlaatsysteem
  • Olie en koelvloeistof in het uitlaatsysteem
  • Niet juist functionerende lambdasonde
  • Versleten of beschadigde bougies of bougie kabels
  • Fysieke beschadiging door verkeerde bevestiging of rijschade

Kan ik een katalysator zelf vervangen?

De meeste katalysatoren zijn vastgeschroefd of vastgelast. Voor gevorderden is het mogelijk om een katalysator zelf te vervangen. Heb je zelf weinig ervaring met het sleutelen aan auto’s dan is het raadzaam om deze klus aan een autogarage of een handige vriend of kennis uit te besteden. Het nadeel wanneer je het zelf doet, is dat ook de garantie wegvalt mocht de katalysator niet op de juiste manier geïnstalleerd worden. De moeilijkheidsgraad ligt hoger bij een vastgelaste katalysator in vergelijking met een katalysator die met schroeven vastgemaakt is. Voor het vervangen van een katalysator heb je de volgende gereedschappen nodig, namelijk reparatiebrug, reparatie kuil, ring- of steeksleutel, zeskantschroevendraaier, kruipolie, lap, melkvet, vaseline of smeerolie. De oude katalysator bevat veel edelmetalen die vaak opgekocht worden door recycling-bedrijven. Bij plaatselijke recyclers worden katalysatoren vaak aangenomen, maar krijg je alleen de schrootwaarde vergoed. Fouten die bij de installatie van katalysatoren veel voorkomen zijn:

  • Motorcontrolelampje gaat branden: in dit geval krijgen de sensoren helemaal geen gegevens. In dit geval dien je de steekverbindingen van de sensoren te controleren.
  • Waterplassen onder de auto: de kans is in dit geval groot dat de schroeven niet goed aangedraaid zijn. Zorg er daarom voor dat je goed de schroeven aandraait.
  • Slechte motorprestatie: het kan zijn dat een van de sonden de vervanging niet overleefd heeft en dat de boordcomputer opnieuw gereset moet worden. In dit geval is het raadzaam om een bezoek te brengen aan een autogarage.

Wat zijn de kosten van een katalysator vervangen?

De kosten voor vervanging van de katalysator verschillen nogal per auto. Via ServiceRight Auto’s is de goedkoopste prijs voor een katalysator vervangen € 289. Zo kost het meer tijd om een vastgelaste katalysator te vervangen in vergelijking met het vervangen van een vastgeschroefde katalysator. In de meeste gevallen ben je al gauw een paar honderd euro kwijt voor het kopen van een nieuwe katalysator en om deze te installeren. De kosten bestaan uit materiaal- en arbeidsuren. Door een katalysator zelf te installeren kun je een hoop kosten besparen op de korte termijn, maar op de langere termijn kan dit duurder uitpakken wanneer de katalysator niet op de juiste manier geïnstalleerd is. Laat je het door een garagebedrijf doen dan weet je zeker dat het goed gebeurd en ontvang je garantie indien de katalysator binnen een bepaalde tijd na installatie gebreken vertoont. Heb je nog weinig aan auto’s gesleuteld dan is het verstandig de vervanging van de katalysator uit te besteden.

Gerelateerde diensten

Het is belangrijk om uw auto regelmatig te laten onderhouden en tegelijkertijd de staat van uw auto te laten bepalen. Ondanks de langere onderhoudsintervallen die...

Ondanks de kortere onderhoudsintervallen van tegenwoordig is het toch belangrijk om bij te houden wanneer uw auto toe is aan een onderhoudsinspectie. De meeste auto’s...

ServiceRight Auto's servicepunten in Nederland

maps
BEKIJK & BOEK

Gratis haal- en brengservice

Katalysator vervangen in uw stad

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

In 3 stappen uw Katalysator vervangen geregeld

Stap 1

Selecteer op onze website uw auto onderhoud & u ziet direct onze voordeelprijs.

Stap 2

Kies een datum en garage waarop u het onderhoud uit wilt laten voeren.

Stap 3

Uw auto is in goede handen bij een van onze erkende garages bij u in de buurt.

BEKIJK & BOEK

Waarom ServiceRight Auto's voor uw Katalysator vervangen?

Gratis landelijk ophalen en afleveren vanuit huis of werk

Landelijk online platform met klantenservice

Alle bij ServiceRight aangesloten servicepunten zijn erkend door o.a. RDW

Garantie op onderdelen en arbeid

Fabrieksgarantie blijft te allen tijde gewaarborgd

Ervaringen met ServiceRight

9.5 van 7702 klantenbeoordelingen

BEKIJK & BOEK

Acties bij ServiceRight Auto's

-20%

Grote beurt NU tijdelijk 20% korting!

Verversen van olie en diverse filters
Afstempelen onderhoudsboekje
Garantie (6 mnd)

BEKIJK & BOEK

-20%

Car cleaning tijdelijk 20% korting!

Verversen van olie en diverse filters
Afstempelen onderhoudsboekje
6 maanden garantie

BEKIJK & BOEK

-20%

Kleine beurt NU tijdelijk 20% korting!

Verversen van olie en de oliefilter
Afstempelen onderhoudsboekje
6 maanden garantie

BEKIJK & BOEK

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Oke