blog-image

december 24, 2018

Startmotor kapot?

Wanneer u de auto start, is het in feite de startmotor die u het teken geeft dat de motor gestart moet worden. De startmotor is een elektromotor die de motor in werking zet en is daarmee een van de belangrijkste onderdelen van de auto. Wanneer de startmotor het niet meer doet, dan is het belangrijk om te kijken wat er precies aan de hand is. De startmotor vervangen is namelijk niet in alle gevallen nodig. Het kan ook te maken hebben met de accu.  

Problemen met de startmotor kunt u niet voorkomen. De startmotor is namelijk geen onderdeel waaraan u zelf onderhoud kunt verrichten; ook verrichten garages geen onderhoud aan startmotoren tenzij deze kapot zijn.

Startmotor kapot symptomen

Een kapotte startmotor is gemakkelijk te herkennen. Wanneer u een klik hoort tijdens het draaien van de sleutel in het contact én er zijn geen problemen met de accu, dan is de kans maximaal dat de startmotor kapot is. Het is daarom altijd verstandig om eerst even de accu te controleren. Op het moment dat de startmotor niet voldoende stroom krijgt, dan draait deze niet. Meet u de spanning van de accu (of laat u dit doen) en is de spanning helemaal in orde? Dan zijn er problemen met de startmotor.

Doorgaans wordt aangeraden om de auto in de hoogste versnelling te zetten en de auto heen en weer te drukken in de hoop dat de startmotor ‘losschiet’. Dit werkt alleen wanneer de startmotor vastgeslagen is in de starterkrans. In alle andere gevallen is dit het proberen waard, maar helpt het de startmotor niet verder. Werkt het wel? Dan moet de startmotor alsnog binnen korte tijd vervangen worden.

U kunt aan de startmotor horen wanneer deze problemen krijgt. Start u de auto bij gewoon (niet koud en niet vochtig) weer en duurt het erg lang voordat de motor ‘oppakt’? Dan betekent dit dat er problemen onderweg zijn. Dit is overigens lang niet altijd het geval. Het kan ook gebeuren dat de startmotor het plotseling begeeft zonder dat er duidelijke signalen zijn.

Wanneer u denkt dat de startmotor slechter wordt, is het een goed moment om alvast een buffer op te bouwen. De prijs van een nieuwe startmotor ligt rond de € 300 exclusief montage. Hoewel het vervangen van een startmotor iets is dat u zelf kunt doen wanneer u alle kennis en het gereedschap hebt, is het toch een klus die vaak uitbesteed wordt aan de professionals. Enerzijds omdat zij het werk aanzienlijk sneller kunnen verrichten, anderzijds vanwege de garantie die gegeven wordt op de startmotor en de montage.

Kosten om een kapotte startmotor te laten maken

Een startmotor hoeft niet in alle gevallen vervangen te worden. Wanneer u een afspraak maakt met ServiceRight, kijkt de monteur eerst naar de oorzaak van de problemen. Zijn er problemen met de accu of is er een beschadiging in een van de kabels? Dan wordt eerst gekeken of dit afdoende is om het probleem op te lossen. Is dat niet het geval, dan wordt de aandacht naar de startmotor verlegd.

In een zeldzaam geval is het mogelijk om de startmotor te laten maken. Aangezien hier vaak meer uren in gaan zitten dan het vervangen van de startmotor, is het handig om te kijken wat de beste aanpak is. Een nieuwe startmotor kost rond de € 300 voor de gemiddelde auto (prijzen kunnen dus zowel hoger als lager uitvallen). U kunt in sommige gevallen ook voor een gereviseerde startmotor kiezen.

Dit is een startmotor die kapotgegaan is en die vervolgens volledig uit elkaar gehaald is en herzien is. Gereviseerde startmotoren zijn altijd getest en de prijs van deze starters is vaak rond de € 100 lager dan een nieuwe startmotor. U moet dan wel het geluk hebben dat er een gereviseerde startmotor beschikbaar is. Overlegt u daarom altijd even met de monteur om te kijken welke mogelijkheden er zijn om uw auto weer te voorzien van een werkende startmotor.

Dankzij onze service rond het ophalen en terugbrengen van de auto hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer de auto niet start. Wij zorgen ervoor dat de auto naar de garage komt én dat de motor weer start wanneer we de auto terugbrengen.