blog-image

november 26, 2018

Wat kost een auto?

De kosten voor een auto bestaan uit verschillende delen. Allereerst is er een aankoopbedrag van een auto. Koop je een nieuwe auto, dan is de prijs uiteraard veel hoger dan wanneer je een gebruikte auto koopt. Bij het zoeken naar een auto is het budget bepalend, maar vergeet niet om een auto te zoeken die past bij jouw eisen. Een gezinsauto is bijvoorbeeld geschikt voor een gezin met kinderen, een auto met erg laag verbruik past bij mensen die lange afstanden rijden en kleinere auto’s zijn doorgaans weer ideaal tijdens het rijden in de stad.

Andere kosten die bij een auto komen, zijn de wegenbelasting, de verzekering, het onderhoud en de reparaties. Hier is veel over te zeggen. De uitstoot van de auto bepaalt de wegenbelasting. De vervangingswaarde en het risico op diefstal en schade zijn bepalend voor de verzekeringspremie. Onderhoud en reparaties zijn essentiële onderdelen van de kosten om ervoor te zorgen dat de auto langer meegaat en de waarde behoudt.

Voor onderhoud en reparaties kunt u uiteraard terecht bij ServiceRight. Wij bieden scherpe tarieven voor service en reparaties, bijvoorbeeld voor het vervangen van een uitlaat. Maakt de auto bijzonder veel geluid tijdens het rijden en merk je dat het verbruik van de motor opgelopen is? Dan is de uitlaat waarschijnlijk kapot. Voor deze reparatie en alle andere beurten en reparaties kun je gewoon bij ons terecht.

Welke kosten zijn gebruikelijk wanneer je een auto hebt en deze in goede staat wilt hebben?

Via de volgende linkjes kun je direct naar de specifieke paragraaf van dit artikel:

Auto kopen met een aankoopkeuring

Voordat u een auto koopt, is het belangrijk om goed te zoeken naar een juiste auto. Gewoonlijk wordt aangeraden om nooit het verhaal van de verkoper te geloven. Dat lijkt kritisch, maar goed onderzoek doen voor de aankoop van een auto is belangrijk. Aan de banden van de auto kunt u bijvoorbeeld zien of de uitlijning van de auto goed is. Is de lak in orde en is het interieur van de auto goed onderhouden? Hoe ziet de motor eruit wanneer u de motorkap opent?

Uiteraard is dit veel om te bekijken en wanneer u geen interesse in auto’s hebt of de kennis niet bezit, dan is het lastig om een goede inschatting te maken. Daarom bieden we een aankoopkeuring aan voor alle klanten. Wij kijken dan de auto na, bekijken hoe de carrosserie eruitziet, hoe het onderhoudsboekje ingevuld is en welke reparaties op korte termijn verricht moeten worden.

aankoopkeuring

Op die manier weet u voor een klein bedrag exact of de auto het geld waard is. Blijkt de auto niet de moeite (of de prijs) waard te zijn, dan bespaart u uzelf grote problemen en grote kostenposten. De aankoopkeuring kan door alle BOVAG-gecertificeerde garages uitgevoerd worden maar kan ook op locatie gedaan worden om het nog makkelijker te maken. In dat geval wordt op locatie gekeken wat de staat van de auto, de motor en het onderhoud is en welke reparaties binnen afzienbare tijd vereist zijn.

Met de landelijke dekking en de hoge mate van kennis bij de verschillende monteurs weet u zeker dat u de kosten in de hand kunt houden en een sterke positie hebt binnen de onderhandelingen over de prijs. Zijn er bijvoorbeeld veel reparaties nodig en wist de verkoper dit ook niet? Dan is de kans groot dat u een leuke deal kunt sluiten met de verkoper van uw droomauto.

Maandelijkse kosten voor een auto

Het aankoopbedrag is slechts het begin van de kosten. Vanaf het moment dat u de auto op naam gezet heeft, beginnen de overige kosten ook mee te lopen. Dit is zo uiteenlopend als het maar kan. De geregelde rekeningen die u in ieder geval krijgt, zijn de rekeningen voor de wegenbelasting en de verzekering van de auto. Hebt u een auto op naam staan, dan bent u wettelijk verplicht om minstens een WA-verzekering te hebben voor het geval u schade maakt met de auto.

Andere kosten die terugkomen wanneer u de auto ook daadwerkelijk gebruikt (en dat is toch vaak wel het idee), zijn de kosten voor de brandstof, het onderhoud, reparaties en uiteraard alle aankopen die verder nodig zijn. Daarbij kunt u denken aan olie en koelvloeistof, maar ook ruitensproeiervloeistof en schoonmaakmiddelen zijn essentieel wanneer u de auto in goede staat wilt houden.

Een auto kost in alle gevallen geld. In de meeste gevallen kunt u zelf een plan maken voor het onderhoud om dit zo geregeld mogelijk te laten doen. Dat lijkt geld te kosten, maar is niet het geval: goed onderhoud voorkomt de noodzaak voor reparaties en reparaties zijn in nagenoeg alle gevallen duurder dan regulier onderhoud.

Autoverzekering

U komt niet onder de autoverzekering uit. Het is wettelijk verplicht om minstens een WA-verzekering af te sluiten, maar kijkt u zich daar niet blind op. Het afsluiten van een autoverzekering is een persoonlijke keuze waarbij veel komt kijken. Zo is het goed om te letten op het te rijden aantal kilometers, de vergoedingen die de verzekering uitbetaalt en wanneer er uitbetaling volgt. Ook zijn de algemene voorwaarden belangrijk. Het is niet het meest aantrekkelijke voer om te lezen, maar vaak kunt u aan de hand van de algemene voorwaarden een goede inschatting maken over hoe goed een verzekeraar is.

De WA-verzekering is verplicht en dekt de schade die u toebrengt aan andere mensen en objecten. Wanneer u een auto hebt met een hogere (vervangings)waarde, dan wilt u graag dat de schade aan uw auto ook gedekt wordt. Bekijk daarom altijd eerst welke mogelijkheden er zijn en wat er precies gedekt wordt voordat u een verzekering kiest.

Aangezien u op onze website álles over auto’s vindt, hebben we ook een vergelijker gemaakt voor het vergelijken van autoverzekering. Aan de hand van uw kenteken en de eisen die u hebt, bekijkt de vergelijker welke van de autoverzekeringen het beste bij u past. Op die manier kunt u een flinke besparing inbouwen op de maandelijkse kosten voor de auto. Handig, want te veel betalen voor een autoverzekering is natuurlijk zonde van het geld. Dat geld kunt u beter gebruiken voor de brandstof of opties op de auto.

Wegenbelasting

Wegenbelasting is ook een onderdeel van de kosten waar u niet onderuit komt, tenzij u een auto koopt die volledig elektrisch is of op waterstof rijdt. Alle voertuigen die (ook) van een verbrandingsmotor zijn, zijn basis voor de wegenbelasting. Hoeveel er betaald moet worden, dat is afhankelijk van een heel aantal factoren. Zo neemt de overheid het gewicht van het voertuig mee in de berekening, net als het soort brandstof, de uitstoot van de motor en in welke provincie u woont. Het bedrag dat u betaalt aan wegenbelasting wordt gebruikt aan het onderhoud aan de bestaande wegen en wordt daarnaast gebruikt voor verbetering van de infrastructuur.

Uit de losse pols berekenen hoeveel wegenbelasting u moet betalen voor een bepaalde auto die u op het oog hebt, is nagenoeg onmogelijk. Gelukkig weet de Belastingdienst dit ook en is er een rekenhulp gemaakt. In de rekenhulp voert u de gegevens in die gevraagd worden (waaronder het type auto en de brandstof die gebruikt wordt). Vervolgens wordt direct getoond hoeveel wegenbelasting betaald moet worden. Let erop dat dit het bedrag is per drie maanden omdat de wegenbelasting per kwartaal betaald moet worden in Nederland. Uiteraard kunt u geen rechten ontlenen aan de resultaten – het is echter wél een handige hulp wanneer u een auto op het oog hebt en de kosten voor de auto in de gaten wilt houden.

Brandstof

Verbrandingsmotoren hebben brandstof nodig om de auto vooruit en achteruit te krijgen. Dit kan benzine zijn, maar ook diesel en gas zijn nog altijd brandstoftypes die veel in het verkeer te zien zijn. Omdat de overheid uiteindelijk naar een uitstootvrije infrastructuur wil, zullen de kosten voor de brandstof naar alle waarschijnlijk alleen maar verder stijgen. Mede dankzij de belastingen en accijnzen uiteraard.

Een manier om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van een auto, is door te kijken naar het verbruik van de auto. Dit is tevens een goede manier van vergelijken voor de mensen die nog niet weten of zij kiezen voor benzine of diesel. Door het aantal te rijden kilometers per jaar te vermenigvuldigen met het verbruik per kilometer, weet u de jaarlijkse kosten voor de brandstof. Zet die naast elkaar voor de benzine- en dieselauto die u op het oog hebt en reken vervolgens de wegenbelasting uit. Zo weet u welke variant op dit moment de beste optie is qua kosten.

Het kiezen van de goedkoopste brandstof is overigens een afrader. Kiest u de goedkoopste brandstof van een minder gerenommeerd merk (of ergens in het buitenland), dan zorgt dit vaak voor een hoger verbruik en het sneller verstopt raken van het brandstoffilter. U kunt dit het beste zelf testen door het verbruik uit te rekenen wanneer u aan een nieuwe pomp getankt hebt. Maak vervolgens een overzicht en zo weet u na verloop van tijd precies welke benzine of diesel het beste is voor de motor in uw auto.

Variabele kosten bij een auto

Uiteraard zijn er ook nog variabele kosten wanneer u een auto hebt. Deze kosten komen ongeregeld en kunt u niet van tevoren berekenen. Onder deze kosten vallen uiteraard de kosten voor de reparaties. U weet niet wanneer er reparaties nodig zijn omdat u nog niet weet wanneer u schade aan de auto hebt. Variabele kosten zijn de meest vervelende kosten en zorgen ervoor dat u feitelijk altijd een buffer nodig hebt wanneer u afhankelijk bent van uw auto.

Naast de variabele kosten zijn er uiteraard ook kosten die wel met bepaalde regelmaat terugkomen. Deze zijn gemakkelijker te betalen omdat zij te plannen zijn.

Auto onderhoud

Het onderhoud aan de auto is een voorbeeld van kosten die met regelmaat terugkomen. U weet immers dat u bij een bepaalde afstand of periode een beurt uit moet laten voeren en u kunt het overige onderhoud aan de auto ook gewoon plannen. Wanneer u zelf geen planning kunt maken of niet weet waar u moet beginnen, kunt u contact opnemen met ServiceRight waar we u graag helpen bij het opstellen van een plan. U weet op die manier precies wanneer de auto voor een beurt of apk naar de garage moet. Met onze service rond het brengen en halen van de auto’s kunt u dit ook volledig aan ons overlaten uiteraard.

Auto onderhoud

Het onderhoud aan de auto is een belangrijk aspect wanneer het gaat om de levensduur van de auto. Er wordt daarom niet vaak gesproken over de kosten van het onderhoud, het gaat vaak om de opbrengsten. En met een grote beurt vanaf € 159 is dat logisch. Uw auto is dan voorzien van nieuwe olie, de vloeistoffen en remmen zijn nagekeken en u weet exact wat er moet gebeuren aan de auto. Dat laatste is niet altijd het geval overigens, ook bij een grote beurt kunt u te horen krijgen dat de auto in prima staat is en dat u er gewoon in verder kunt rijden.

Car cleaning

Car cleaning kunt u met regelmaat laten doen, maar u kunt ook kiezen voor het schoon laten maken van de auto wanneer het écht nodig is. Bij car cleaning gaat het voornamelijk om de binnenkant van de auto, het gedeelte dat het lastigst schoon te maken is. Dit is ideaal wanneer u een andere auto gekocht hebt, maar is ook zeker een aanrader voor u wanneer u al langere tijd in een auto rijdt. Door middel van het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen kunnen zelfs de hardnekkigste vlekken en beschadigingen weggewerkt worden.

Car Cleaning

Ook nemen we de bekleding graag onder handen zodat de auto en weer zo goed als nieuw uitziet. Car cleaning is niet alleen ideaal wanneer u graag de auto netjes verzorgd wilt hebben, het is ook goed voor de veiligheid en de levensduur van de auto. De verschillende onderdelen worden allemaal schoongemaakt en wanneer er vervangende onderdelen nodig zijn, dan kan dit direct in overleg met u besloten worden. Zo is een tweedehandsauto zo goed als nieuw van binnen wanneer u plaatsneemt achter het stuur – of wordt u trouwe wagen weer voorzien van een compleet fris interieur zodat u uw auto niet meer herkent.

Ook voor car cleaning kunt u gebruikmaken van onze service rond het ophalen en brengen van de auto. Op die manier kunt u de auto schoon laten maken terwijl u aan het werk bent of gewoon in huis bezig moet met de dingen die uw aandacht opeisen.