blog-image

december 3, 2018

Lekke uitlaat?

Alle onderdelen aan de auto slijten en kunnen op een gegeven moment kapotgaan. In sommige gevallen is het bijzonder lastig om erachter te komen dat een bepaald onderdeel kapot is. In andere gevallen, zoals bij een kapotte uitlaat, is het heel erg simpel. Is de uitlaat van de auto kapot, dan neemt het aantal decibel namelijk bijzonder sterk toe. Bij een kleine beschadiging valt dit nog mee, maar een kapotte uitlaat scheurt, roest of breekt doorgaans snel verder. Hoe groter het gat, hoe meer geluid er tijdens het draaien van de motor uit de uitlaat komt. Concreet: als u zelf niet hoort dat de uitlaat kapot is, dan attenderen de buren u er wel op.

Een kapotte uitlaat laten vervangen is een goede keuze. Niet alleen met het oog op de buren, maar ook met het oog op de wet. Hoewel er regelmatig gesteld wordt dat het doorrijden met een kapotte uitlaat geen probleem is voor de auto, is het tegelijkertijd niet goed. Het verbruik wordt hoger omdat de tegendruk vanuit de uitlaat lager is. Ook kunnen de uitlaatgassen op deze manier in de auto komen in plaats van achter de auto. Dat betekent dat dit schadelijk kan zijn voor de inzittenden. Merkt u dat er meer geluid onder de auto vandaan komt of ruikt u sterk uitlaatgassen tijdens het rijden (dus niet tijdens stationair draaien), dan is dit een goed moment om de uitlaat eens na te (laten) kijken.

Hoe kom ik aan een lekke uitlaat?

Een lekke uitlaat kan een kwestie van slijtage zijn. Vergeet niet dat de uitlaat een van de onderdelen is die bijzonder heet én bijzonder koud kan worden. Daarnaast is deze op een plek gemonteerd waar het veel te verduren heeft. Water, steentjes, zout en ander vuil op het wegdek komen allemaal aan de onderzijde van de auto tijdens het rijden waar de uitlaat gemonteerd is. Ook kan er vocht in de uitlaat zelf komen, waardoor het metaal sneller roest.

Hier is niets aan te doen. Het onderhouden van de uitlaat is simpelweg niet mogelijk. Wat u wél kunt doen, is de uitlaat op tijd controleren wanneer u vermoed dat er iets aan de hand is (bijvoorbeeld bij meer geluid onder de auto vandaan of de geur van uitlaatgas in de auto zelf). De uitlaat bestaat namelijk uit verschillende delen. Is slechts één deel van de uitlaat verroest, dan kan dit deel gemakkelijk vervangen worden zonder dat hierbij de complete uitlaat vervangen moet worden. Wacht u echter te lang, dan hebt u het risico dat alsnog heel de uitlaat onder de auto vandaan moet.

Een lekke uitlaat kan ook te maken hebben met beschadigingen door contact met het wegdek. Dit is doorgaans alleen het geval wanneer de auto op een verkeerde manier verlaagd is of wanneer een of meerdere klemmen losgeraakt zijn. In dat geval is het verstandig om de hele uitlaat na te laten kijken op beschadigingen om verdere lekkage te voorkomen. Ook hiervoor kunt u gebruikmaken van de service rond het halen en brengen van de auto van ServiceRight.

Wat kan ik het best doen met een lekke uitlaat?

Een lekke uitlaat kunt u het best direct laten vervangen of repareren wanneer dit nog mogelijk is. Op verschillende websites leest u dat het niet schadelijk is voor de motor van uw auto. Dat klopt, een lekke uitlaat bouwt minder tegendruk op maar schadelijk is dit niet voor de motor. Het zorgt hoogstens voor een hoger brandstofverbruik. Waar het wel schadelijk voor is, is uw portemonnee en de inzittenden in de auto. De uitlaatgassen kunnen op deze manier de auto intrekken. En aangezien uw auto gegarandeerd over het toegestane geluidsniveau komt, kan een lekke uitlaat zorgen voor flinke bekeuringen.

Daarnaast lijkt een lekke uitlaat wel stoer met een flink geluidsniveau, de humor is er snel vanaf wanneer heel de straat ’s morgens wakker wordt wanneer u naar het werk moet en wanneer heel het winkelcentrum zich afvraagt welke asociaal met zoveel geluid aan komt rijden.

Het volledig laten vervangen van de uitlaat is nagenoeg nooit nodig. De lekkage kan in een zeldzaam geval gerepareerd worden zonder vervanging van een van de onderdelen. Dan moet de lekkage bijzonder klein zijn. In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om een van de onderdelen van de uitlaat te vervangen om zo het probleem op te lossen.

U kunt hiervoor gebruikmaken van onze service rond het ophalen en terugbrengen van de auto. Onze monteurs doen er alles aan om het probleem zo grondig mogelijk aan te pakken en nemen uiteraard contact met u op wanneer er een afwijkende aanpak gekozen moet worden. Een uitlaat professioneel laten vervangen tegen scherpe tarieven – dat doet u uiteraard bij ServiceRight.