blog-image

november 19, 2018

Vocht in de auto

Vocht in de auto is bijzonder vervelend. Wanneer het gaat om kleine hoeveelheden water, dan merkt u dit vaak aan ruiten die snel beslaan. Gaat het om veel grotere hoeveelheden vocht, dan ziet u in de meeste gevallen de vochtigheid op het dashboard, op de stoelen en op de andere delen van de auto aan de binnenkant.

Kleine hoeveelheden vocht in de auto kunnen doorgaans weinig kwaad. Het is erg vervelend wanneer de ramen beslaan, maar de airco kan dit probleem meestal makkelijk oplossen. Desalniettemin is het verstandig om altijd een condens doekje in de auto te hebben om ruiten snel schoon te krijgen.

Grotere hoeveelheden vocht zijn echter wel schadelijk. Wanneer het vocht langere tijd in de auto blijft staan, beschadigt dit onherroepelijk de materialen. Aangezien grote delen van de auto van metaal of stof gemaakt zijn, is dit vaak een acuut probleem. Wanneer u langere tijd wacht met het verwijderen van het vocht, hopen schimmels zich op en wordt de lucht in de auto schadelijk. Ook is het na verloop van tijd niet meer mogelijk om ‘gewoon’ het vocht uit de auto te halen.

Zijn de materialen eenmaal beschadigd, dan moeten deze vervangen worden waardoor de kosten hoger uitvallen. Let u er vooral op dat alleen het vocht verwijderen nooit een verstandige keuze is wanneer u veel wateroverlast in de auto hebt. Het vocht verwijderen is een prima eerste stap, maar wanneer de oorzaak voor het vocht in de auto niet aangepakt wordt, heeft u binnen de kortste keren de problemen weer op uw bord liggen en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Hoe kun je vocht uit de auto halen?

Wanneer er kleinere hoeveelheden vocht in de auto aanwezig zijn, loont het niet om aan de slag te gaan met een doekje of vochtvreter. Dan is een ozonbehandeling de beste manier om het vocht uit de auto te krijgen. Is er veel meer vocht in de auto aanwezig, dan is een ozonbehandeling ook verstandig, maar niet om het water zelf uit de auto te krijgen.

Bij veel water in de auto kunt u het beste een garage inschakelen. De betere monteurs weten namelijk exact waar plugjes geplaatst zijn door fabrikanten, waardoor zij het water sneller uit de auto kunnen krijgen dan u zelf kunt. Hierbij is het van belang dat er gekeken wordt naar de oorzaak van het probleem en de schade die al aangericht is. Het verwijderen van het water zonder de rest in acht te nemen is niet alleen onverstandig, het zorgt ook voor nog meer schade.

Is het vocht uit de auto verwijderd en is de oorzaak gevonden, dan is het laten doen van een ozonbehandeling een verstandige keuze. Heeft u langere tijd water in uw auto gehad en zijn er schimmels ontstaan, dan stinkt de auto. Dit is nauwelijks op te lossen door de auto te laten luchten omdat de geuren in de bekleding en het interieur getrokken zijn. Door gebruik te maken van een ozonbehandeling kunt u de geurtjes neutraliseren, waardoor u niet alleen een droge maar ook een frisse auto terugkrijgt wanneer de auto klaar is.

Wat is de oplossing bij vocht in de auto?

Dé oplossing bij problemen met vocht in de auto is op zoek te gaan naar de oorzaak van het vocht in de auto. Vocht hoort namelijk op geen enkele manier in de auto te kunnen komen, tenzij het in een drinkfles meegenomen wordt door de inzittenden. De bron van de problemen is vaak relatief eenvoudig te vinden wanneer u er op tijd bij bent. Door te beginnen op de plek van de overlast werkt u een weg terug naar de uiteindelijke plek waar het vocht in de auto gekomen is. Dit is vaak op de plek van rubbers. Dit kunnen raamrubbers zijn of de rubbers die langs de deuren gemonteerd zijn.

Gooit u een emmer water over de auto op de plek waar u denkt dat de rubbers versleten zijn en is de auto natter geworden aan de binnenkant, dan zijn de rubbers inderdaad versleten. Merkt u niets, dan kunt u verder kijken naar andere mogelijke oorzaken. Hierbij kunt u denken aan een verstopte afvoer van de airco, een antennevoet die lekt of een parafan die zijn werk niet meer doet. De parafan zit onder de voorruit en kan gemakkelijk verstopt raken door vuil dat zich opgehoopt heeft.

Is de oorzaak gevonden en aangepakt, dan kijkt u verder naar de mogelijke behandelingen voor de auto. Car cleaning en ozonbehandelingen zijn opties die vaak gekozen worden. Dat is verstandig. Vochtoverlast in de auto is namelijk niet zomaar weg wanneer u het vocht uit de auto gekregen heeft. Vaak zorgt langdurige aanwezigheid van vocht en water voor meer schade. Deze is niet altijd zichtbaar. Mist u opkomende schimmel in de auto onder de matten, dan heeft u binnen de kortste keren een auto die bijzonder muf ruikt en die schadelijk is voor de mensen die in de auto zitten.

Kijk daarom altijd even verder en probeer zo grondig mogelijk te handelen wanneer het gaat om vocht in de auto. Samen met onze monteurs kunt u snel de opties op een rij zetten en overwegen wat de beste optie is voor uw auto.