blog-image

januari 21, 2019

Auto lekt olie

Olielekkage is een vervelend en gevaarlijk probleem. Wanneer u merkt dat uw auto olielekkage heeft, dan is het verstandig om direct in te grijpen. Allereerst omdat het per definitie niet goed is voor de auto: de olie wordt met een goede reden gebruikt. Daarnaast is olielekkage bijzonder vervuilend voor het milieu. Olielekkage is helaas tegelijkertijd een van de problemen die net even iets moeilijker te herleiden is. Er zijn namelijk veel soorten olie die gebruikt worden bij de gemiddelde auto. Daarnaast is de bron niet altijd te herleiden.

Hoe dan ook: olielekkage moet opgelost worden. Olie heeft een bijzonder belangrijke functie binnen de werking van de auto. De bewegende delen worden namelijk gesmeerd met olie. Wanneer er niet genoeg of geen olie aanwezig is in het systeem, dan kan de motor vastlopen. Dit geldt overigens ook bij het gebruik van verouderde olie. Vandaar dat het regelmaat olie laten verversen van groot belang is voor de levensduur van de auto. Bij oude auto’s komt lekkende olie vaker voor dan bij nieuwere auto’s.

Ziet u dat er oliedruppels onder de auto liggen of ziet u druppels onder de motorkap op het blok? Dan is het tijd om in te grijpen. Zorg er in eerste instantie voor dat u er zeker van bent dat het olie is en geen koelvloeistof of ruitensproeiervloeistof. Alle soorten olie die gebruikt worden in de auto hebben een bruine, donkerrode of zwarte kleur. Hebben de druppels een andere kleur, dan is er geen sprake van olielekkage.

Is het inderdaad olie, dan is er werk aan de winkel. Eerst zorgt u ervoor dat de schade beperkt blijft. Daarna bekijkt u de reservoirs van de olie. Kunt u het probleem of de lekkage zelf niet herleiden, haal er dan een specialist bij: olielekkage is bijzonder riskant en kan op elk moment zorgen voor echte problemen waarbij de motor volledig vast kan slaan. Reparatie van de motor is dan niet meer mogelijk tegen een aantrekkelijk tarief.

Wat moet u doen als uw auto veel olie op straat lekt?

Olielekkage is vervelend voor de auto en kan verregaande gevolgen hebben. Maar wanneer de auto olie lekt, dan heeft dit ook gevolgen voor het milieu. Olielekkage op straat is bijvoorbeeld bijzonder gevaarlijk, maar olielekkage in het milieu is minstens zo schadelijk. Probeer daarom altijd zoveel mogelijk olie op te vangen. Bij extreme lekkage is een emmer een goede optie. Zijn het af en toe druppels, leg dan absorberend papier onder de auto of gebruik een van de vele middelen die er zijn om de olie op te nemen (zoals speciaal zand).

Staat u ergens met de auto en is deze hier hevig olie gaan lekken, dan begaat u een delict. Het is namelijk strafbaar om olie op straat te laten lekken. Schakel daarom altijd direct hulp in wanneer u merkt dat er olie lekt. Bij hevige lekkage neemt u direct contact op met ServiceRight waarbij u aangeeft dat er olie op de weg lekt. De experts kunnen er dan voor zorgen dat zij alles meenemen waardoor de schade beperkt blijft. Hoe eerder de olie weggehaald wordt, hoe makkelijker het is immers.

Sijpelt de olie door naar de grond omdat er te grote hoeveelheden gelekt zijn of het te lang is blijven liggen, dan is er sprake van bodemvervuiling. Ook dit is strafbaar. Probeer daarom altijd zoveel mogelijk olie op te vangen en rijd niet onnodig lang door met een auto met olielekkage. Het is slecht voor de motor van de auto, het is schadelijk voor het milieu, het is strafbaar en gevaarlijk voor andere weggebruikers omdat dit bijzonder gladde wegdelen worden zonder dat de bestuurder dit tijdig op kan merken. Olielekkage kan vaak makkelijk en snel verholpen worden en dit verlengt de levensduur van uw auto.

Meest voorkomende oorzaken van een olie lekkage

Er zijn ontzettend veel oorzaken die kunnen leiden tot olielekkage. Lang niet altijd hoeft er iets kapot gegaan te zijn. De verbindingen van het systeem waarbinnen de olie aan het werk moet, zijn bijvoorbeeld afgedicht met pakkingen. Deze hebben niet het eeuwige leven. Op het moment dat een pakking slijt, kan er olie langs de pakking naar buiten komen. Dit geldt uiteraard ook voor de vele meters olieleidingen die in de auto aanwezig zijn. Een kleine tik op de verkeerde plek kan in feite al zorgen voor olielekkage.

Het is echter goed om in de gaten te houden dat er verschillende soorten olie zijn en dat dit het begin is van het opsporen van de problemen. Is het motorolie, stuurbekrachtigingsolie of juist remvloeistof (vaak ten onrechte olie genoemd) dat lekt? Het kan ook versnellingsbakolie zijn. Dit maakt het zoeken niet makkelijker.

Daarom wordt vaak gekozen voor het afspuiten van het motorblok op de juiste manier. De elektronica wordt niet nat omdat dit afgedicht wordt. Door het motorblok af te spuiten is het makkelijker om te zien waar de druppels nou eigenlijk vandaan komen.

Een oorzaak voor olielekkage die vaak gemist wordt, is te lang doorrijden met oude olie. Olie smeert de bewegende delen in de motor – en daar kan slijtage bij voorkomen. De afgesleten deeltjes kunnen nergens heen omdat het een gesloten systeem is. De olie verliest na verloop van tijd ook een groot deel van de werking. Dat zijn dé twee redenen waarom het goed is om op tijd een grote beurt in te plannen, aangezien hierbij de olie ververst wordt en de auto er op die manier weer een flinke tijd tegenaan kan. De kans op olielekkage is kleiner wanneer u op tijd de olie en oliefilters vervangt in de auto – en zo’n beurt is nog vele malen goedkoper ook.  

Wat kunt u doen om een olie lekkage te stoppen?

Het zelf stoppen van olielekkage is lastig, maar niet onmogelijk. U hebt hier in ieder geval technische kennis voor nodig, het juiste gereedschap (dit verschilt per automerk), een droge plek om te werken en de vervangende onderdelen. In de meeste gevallen gaat het om een pakking die vervangen moet worden. U begint met het afspuiten van het motorblok nadat u alle elektronica afgedekt hebt met een plastic zak. Het afspuiten van het motorblok maakt het makkelijker om de bron van de lekkage te vinden.

Wacht een paar uur en kijk nog eens bij de auto. Wanneer de auto écht olie lekt, kunt u met een sterke lamp sporen vinden van druppels op het motorblok. Zonder brug kan dit lastiger zijn. Door de sporen in tegengestelde richting te volgen, achterhaalt u de oorzaak van de olielekkage. U kunt dan vaak al zien of het gaat om een olieleiding die vervangen moet worden of dat het toch een pakking of verbinding is. U bestelt de vervangende delen, maakt alles goed schoon en zo kunt u de olielekkage oplossen.

Dat klinkt makkelijk – maar in de praktijk valt dit vaak tegen. Lang niet altijd kunt u de oorzaak van de lekkage achterhalen. In andere gevallen kunt u de bron wel achterhalen, maar kunt u de plek niet bereiken omdat u niet onder de auto aan het werk kunt. Hebt u het probleem achterhaald maar kunt u het alsnog niet oplossen? Maak dan een afspraak met ServiceRight zodat de monteur direct de auto op kan halen en aan de slag kan met de oorzaak van de lekkage.

Wat zijn de kosten als mijn auto olie lekt?

De kosten van olielekkage zijn bijzonder uiteenlopend. Wanneer u achterhaald hebt waar het probleem zich bevindt, kan een nieuwe pakking in de auto geplaatst worden voor een klein bedrag. Weet u niet waar de auto olie lekt, dan kunnen de monteurs dit vaak zonder veel problemen voor u vinden en een offerte opmaken. Wanneer er lekkende pakkingen of leidingen zijn op een plek die goed bereikbaar is (dat wil zeggen: er hoeft geen ruimte gemaakt te worden), dan vallen de kosten vaak veel lager uit dan u denkt.

Wanneer er onderdelen kapotgegaan zijn in de auto waardoor de auto olie is gaan lekken of wanneer álle olie uit de motor gelekt is, dan vallen de kosten vaak iets hoger uit. De monteur voorziet u graag van een scherpe offerte op maat aan de hand van de informatie die hij of zij heeft verzameld.