blog-image

februari 11, 2019

Auto schakelt ineens niet meer

De motor brengt de wielen van de auto in beweging door middel van tandwielen. Deze tandwielen zitten in de versnellingsbak en zijn uiteraard van groot belang tijdens het rijden. Zowel in automaten als in handgeschakelde auto’s is het schakelen immers dé manier om met de auto voor- en achteruit te komen. Wanneer de auto niet meer schakelt, heeft u in alle gevallen een probleem. Heeft u bijzonder veel geluk, dan gebeurt zoiets wanneer de auto in de tweede versnelling staat zodat u thuis kunt komen.

Niet meer kunnen schakelen betekent concreet dat u de auto niet meer kunt gebruiken. Het niet meer kunnen schakelen kan verschillende redenen hebben en de kosten zijn volledig afhankelijk van de oorzaak van het probleem. De meeste monteurs zullen in eerste instantie naar de koppeling kijken. Is dat niet het probleem, dan zit het euvel in de versnellingsbak zelf waardoor de kosten vaak veel hoger uitvallen.

Het repareren van een auto die niet meer schakelt begint met het achterhalen van het probleem. Staat u met een auto stil die niet meer schakelt, neemt u dan contact met ons op. Onze haal- en brengservice zorgt ervoor dat de auto op een veilige manier naar de garage komt waar het probleem vastgesteld wordt. Na reparatie wordt de auto gewoon weer bij u afgeleverd.

U kunt problemen met schakelen niet voorkomen wanneer dit te maken heeft met de versnellingsbak of koppeling, tenzij u de rijstijl aan wilt passen. Heeft het probleem te maken met versnellingsbakolie, dan is deze te laat vervangen – maar dit is meestal erg goed te merken tijdens het rijden. Schakelt de auto steeds zwaarder of maakt deze ongebruikelijke geluiden tijdens het rijden, neem dan direct contact met ons op om problemen te voorkomen.  

Hoe komt het dat de auto niet meer schakelt?

Wanneer de auto niet meer schakelt, kan dit verschillende redenen hebben. In de meeste gevallen gaat het om een kapotte koppeling. Om te kunnen schakelen, moeten alle tandwielen in een vrije positie zijn waarbij zij geen contact hebben met andere tandwielen. Wanneer u de koppeling intrapt, ‘ontkoppelt’ u alle tandwielen in het systeem. Gebeurt dit niet, dan is het niet mogelijk om te schakelen omdat de tandwielen nog verbonden zijn. Het vervangen van de koppeling is in dit geval de enige mogelijke uitkomst.

Het kan ook zo zijn dat de ringen van de tandwielen zelf versleten zijn, of de vertanding op de wielen niet meer in orde is. Dit gebeurt veel minder vanwege de hoge kwaliteitseisen aan de materialen die gebruikt worden. Soms kan door onverwachte druk, vuil of een ongelukkige samenkomst van omstandigheden toch gebeuren dat het misgaat. In dit geval wordt de versnellingsbak doorgaans vervangen omdat reparatie in de versnellingsbak meestal onbegonnen werk is.

Een laatste oorzaak die niet per definitie ongebruikelijk is, is het vastlopen van de tandwielen omdat er niet genoeg olie aanwezig is of omdat er zwevend vuil in de vertanding is komen te zitten. Dit is een oorzaak die een aanloop heeft. U heeft waarschijnlijk gemerkt dat het schakelen in de auto de afgelopen weken steeds lastiger werd. Ook kunt u vreemde geluiden gehoord hebben tijdens het schakelen, wat het best te omschrijven is als ‘gekraak’ of ‘ijzer op ijzer’. Is dit het geval, dan moet de olie ververst worden waarna gekeken wordt wat de exacte schade aan de versnellingsbak zelf is. Dat kan in bepaalde gevallen sterk meevallen met een beetje geluk.

Wat moet ik doen met een auto die niet meer schakelt?

Wanneer u niet ontzettend veel ervaring met auto’s hebt of door een stad moet rijden, is het verstandig om de auto in ieder geval te laten staan. Ja, u kunt met een auto in de tweede versnelling naar huis komen, maar de manier waarop is verraderlijk. Een auto die niet meer schakelt is daarnaast niet veilig – u kunt niet of nauwelijks op de motor afremmen en optrekken is een drama. U kunt beter direct contact met ons opnemen zodat wij de auto voor u op laten halen en afleveren bij een garage waar een diagnose gesteld wordt.

Vervolgens kunt u zelf bepalen wat u doet. Bij oudere auto’s is het bijvoorbeeld lang niet altijd even aantrekkelijk om de versnellingsbak te vervangen omdat de kosten hoger uit kunnen vallen dan de dagwaarde van de auto. Moet alleen de koppeling vervangen worden, dan vallen de kosten lager uit. In overleg met de monteur kunt u gemakkelijk de opties overwegen.

In alle gevallen kunt u de auto niet meer gebruiken totdat deze gerepareerd is. De kosten zijn afhankelijk van de schade. Wat vuil in de olie is niet direct een enorme kostenpost omdat de versnellingsbak olie vervangen vaak al voldoende is. Het vervangen van een koppeling heeft geen vaste prijs omdat het sterk afhankelijk is van het model en het soort auto dat u rijdt. Ook kan het vervangen van een versnellingsbak tegenwoordig tegen aantrekkelijke tarieven, al geldt ook hier dat de kosten afhankelijk zijn van de auto die u heeft. Voor sommige auto’s zijn scherp geprijsde alternatieven mogelijk, waar u bij andere modellen alleen kunt volstaan met een originele versnellingsbak.

Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij kunnen direct uw auto op laten halen zodat deze in ieder geval bij een garage komt te staan zonder enige moeite. Dan kunt u vanuit daar verder bekijken wat de problemen zijn met uw auto.