Lambdasonde vervangen

Bekijk de kosten voor het vervangen van de lambdasonde van uw auto

20%

Korting

134,40 Vanaf prijs

112,-

Weet ik niet.

 

Contactloos gratis halen en brengen

6 maanden garantie

Dekking door heel Nederland

Wat wordt er gedaan bij een lambdasonde vervangen?

Lambdasonde vervangen kosten

De gemiddelde duur van deze dienst: 1 uur

Lambdasondes ook lambdasensoren genoemd vergelijken het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen met dat van de lucht. Zoals bekend bevat lucht 21% zuurstof. In de uitlaatgassen zit 2% of meer zuurstof en bij een arm mengsel en bij een rijk mengsel minder dan 2%.

Het voornaamste deel is de sonde. Dit is gemaakt van een keramische materiaal en zirkoniumdioxide is gemaakt. De binnen en buitenvlakken zijn van elektroden voorzien en bestaan uit een gas doorlatende dunne platinalaag.

Lambdasonde vervangen

134,40 Vanaf prijs:

112,-

Nieuwe lambdasonde

Goedkoop lambdasonde vervangen

6 maanden garantie

Inclusief BTW

Inclusief arbeid

Lambdasonde vervangen kosten

Het buitenoppervlak van de zonde bevindt zich in de uitlaatgassen en het binnenste deel staat in verbinding met de buitenlucht. De zuurstof in de buitenlucht dient als referentie voor het meten van de restzuurstof in het uitlaatgas.

Zirkoniumdioxide wordt bij ongeveer 300 graden geleidend voor zuurstofionen. Is het zuurstofgehalte aan beide zijden van de sonde verschillend dan ontstaat door de door de eigenschappen van de gebruikte materialen tussen de beide grensvlakken een elektrische spanning waarmee de benzine-inspuiting kan worden gestuurd.

Veelgestelde vragen over een lambdasonde vervangen

Waar kan een lambdasonde niet worden gebruikt?

Een lambdasonde is niet bestand tegen loodhoudende benzine.

Als er slechts van een van de lambdasonde gebruikt wordt gemaakt wordt die de voor de katalysator gemonteerd. De meeste motoren zijn echter zowel voor als achter de katalysator voorzien van een lambdasonde.

Kan ik de lambdasonde zelf vervangen?

Het verwijderen van de lambdasonde is voor veel mensen een eenvoudige klus. De stekker die vast zit kunt u loshalen en vervolgens kunt u de lambda uit de uitlaat halen. Wanneer het gelukt is om deze los te koppelen, kunt u de nieuwe lambda ook weer terugplaatsen in de uitlaat en vervolgens kunt u de stekkers weer vastmaken.

Kortom: het vervangen van de lambdasonde is vrij eenvoudig, maar wanneer u twijfelt of u weet niet wat de lambdasonde precies is, kunt u altijd het best een specialist inschakelen om er zeker van te zijn dat de onderdelen op de juiste manier geïnstalleerd worden en de auto weer goed rijdt.

Wat zijn de kosten van een lambdasonde vervangen?

Vanaf €119,- kunt u de lambdasonde laten vervangen. De gemiddelde tijd dat er nodig is, is 60 minuten. De prijs is sterk afhankelijk van het model auto dat u hebt en de lambdasonde die gekozen worden. De lambdasonde van de betere merken zijn uiteraard de trommelrem die gebruikt moeten worden. De prijzen van deze lambdasondes liggen hoger, maar dit wordt gemakkelijk terugverdiend door de betere prestaties en de langere levensduur van de lambdasonde. De prijs van de reparatie kan hoger uitvallen wanneer u te lang doorgereden hebt met versleten lambdasonde. De reparaties gaan uiteraard in overleg met u zodat u van tevoren precies weet wat het idee is en welke prijs hieraan verbonden is. Wilt u direct een prijsopgave laten maken voor het vervangen van uw trommelrem, neemt u dan vooral vrijblijvend contact met ons op zodat we u een prijs op maat kunnen geven.

Waar zit de lambdasonde?

Een lambdasonde is een sensor die zich bevindt in de uitlaat van een auto met benzinemotor. De sonde meet het aandeel zuurstof in het uitlaatgas en geeft dit door aan het motormanagementsysteem. De lambdawaarde is een indicator voor de effectiviteit van de verbranding. Afhankelijk van de lambdawaarde wordt door het motormanagementsysteem de verhouding van brandstof en lucht aangepast door de inspuittijd van de injectoren te veranderen. Voertuigen gebouwd na het jaar 2000 hebben een tweede lambdasonde achter de katalysator om de effectiviteit daarvan te controleren. Het sensorelement is een keramische cilinder, van binnen en van buiten met poreuze platina-elektroden bekleed; het geheel is beschermd door een metalen gaas. Het werkt door het verschil in zuurstofgehalte tussen het uitlaatgas en de buitenlucht te meten en genereert een spanning of verandert zijn weerstand, afhankelijk van het type sensor.

Hoe kunt u een lambdasonde kabel monteren?

Zoals bij bijna alle onderdelen van de auto geldt: check altijd het vervangen onderdeel. Bij de lambdasonde is het handig even de weerstand van de heater te meten. Doe dit door met de multimeter alle combinaties van de vier draden af te gaan. Als alle verbindingen hoogohmig zijn was waarschijnlijk de heater in de lambdasonde kapot. Een waarde tussen 2 en 20 ohm is normaal. Controleer of de nieuwe lambdasonde een vergelijkbare waarde heeft. Controleer ook de corrosie van de elektroden in de connector, dit kan immers ook het probleem zijn. Schroef de nieuwe lambdasonde in de uitlaat (rechtsom, met de klok mee). Het is aan te raden om het aanhaalmoment aan te houden van de fabrikant, meestal rond 50 Nm. Mocht je geen momentsleutel hebben, gebruik dan de volgende vuistregel: 50 Nm is gelijk aan 200 N op 25 cm, dat is dus zo’n 20 kg kracht zetten op een sleutel van 25 cm. Sluit de connector aan en werk de draad netjes weg op dezelfde wijze als bij de oude sonde. Het kan nodig zijn om de foutcodes te wissen, raadpleeg hiervoor het internet hoe dit gedaan kan worden voor de specifieke auto. Start de motor en kijk of het motormanagementverklikkerlampje niet meer brandt. Mocht dit allemaal toch te ingewikkeld klinken of kent u persoonlijk niemand die u hiermee kan helpen? Eén van onze partners neemt graag het werk voor u uit handen.

Gerelateerde diensten

Hoe controleer ik of mijn auto katalysator aan vervanging toe is en wat zijn de kosten? Er is een eenvoudige controle mogelijk om een katalysator...

ServiceRight Auto's servicepunten in Nederland

maps
BEKIJK & BOEK

Gratis haal- en brengservice

ServiceRight autogarage in uw stad

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

In 3 stappen uw Lambdasonde vervangen geregeld

Stap 1

Selecteer op onze website uw auto onderhoud & u ziet direct onze voordeelprijs.

Stap 2

Kies een datum en garage waarop u het onderhoud uit wilt laten voeren.

Stap 3

Uw auto is in goede handen bij een van onze erkende garages bij u in de buurt.

BEKIJK & BOEK

Waarom ServiceRight Auto's voor uw Lambdasonde vervangen?

Gratis landelijk ophalen en afleveren vanuit huis of werk

Landelijk online platform met klantenservice

Alle bij ServiceRight aangesloten servicepunten zijn erkend door o.a. RDW

Garantie op onderdelen en arbeid

Fabrieksgarantie blijft te allen tijde gewaarborgd

Ervaringen met ServiceRight

9.5 van 7702 klantenbeoordelingen

BEKIJK & BOEK

Acties bij ServiceRight Auto's

-20%

Grote beurt NU tijdelijk 20% korting!

Verversen van olie en diverse filters
Afstempelen onderhoudsboekje
Garantie (6 mnd)

BEKIJK & BOEK

-20%

Car cleaning tijdelijk 20% korting!

Verversen van olie en diverse filters
Afstempelen onderhoudsboekje
6 maanden garantie

BEKIJK & BOEK

-20%

Kleine beurt NU tijdelijk 20% korting!

Verversen van olie en de oliefilter
Afstempelen onderhoudsboekje
6 maanden garantie

BEKIJK & BOEK

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Oke