Koppeling vervangen

Bekijk de kosten voor het vervangen van de koppeling van uw auto

382,-

Vanaf prijs:

318,-

20%

Korting

Geen kenteken bij de hand?

Gratis haal- en brengservice
BOVAG garantie
Vaste voordeelprijs

Wat wordt er gedaan bij een koppeling vervangen?

Koppeling vervangen

De gemiddelde duur van deze dienst: 5 uur en 30 minuten

Wat houd mijn koppeling in?

De koppeling is een mechanische verbinding tussen het vliegwiel, die aan de motorkant zit, en een as die gekoppeld zit aan de versnellingsbak (ook wel prise-as genoemd). Alle delen die hiertussen zitten (zoals de koppelingsplaat, de drukgroep en het koppelingslager) behoren tot de koppeling    

Koppeling vervangen

382,- Vanaf prijs:

318,-

Nieuwe koppeling voor uw auto

6 maanden BOVAG garantie

Soepel schakelen

Inclusief BTW

Inclusief arbeid

Koppeling vervangen

Hoe controleer ik of de koppeling van mijn auto versleten is en wat zijn de kosten?

• Start uw auto
• Zet de auto stevig op de handrem
• Zorg dat de auto in zijn 3e versnelling staat.
• Laat de koppeling opkomen

1) Slaat vrijwel direct af, dan is de koppeling nog in goede staat.

2) Slaat vrij laat of helemaal niet af, dan is de koppeling aan vervanging toe.

3) Weet je niet zeker of het goed ging in zijn 3, herhaal dan dezelfde stappen in de 4e versnelling.

Veelgestelde vragen over koppelingen vervangen

Wat is een koppeling?

De koppeling is een mechanische verbinding tussen het vliegwiel, die aan de motorkant zit, en een as die gekoppeld zit aan de versnellingsbak (ook wel prise-as genoemd). Alle delen die hiertussen zitten (zoals de koppelingsplaat, drukgroep en het koppelingslager) behoren tot de koppeling.

Waarom moet ik mijn koppeling vervangen?

Moeite met schakelen? Een slippende koppeling of zelfs een branderige lucht bij het optrekken? Ja, ook de koppeling van uw auto heeft de nodige slijtage ondergaan en is blijkbaar aan vervanging toe. Ernstige slijtage kan zich bij 100.000 tot 150.000 al voordoen, afhankelijk van uw eigen rijstijl. Om vermogen op de wielen van de auto over te brengen maakt de koppeling een mechanische verbinding met de versnellingsbak. De koppeling is duidelijk een belangrijk onderdeel van de auto die bestaat uit een aantal onderdelen. Het is dan ook van belang te achterhalen waar het slijtage zich onderhevig heeft gemaakt zodat het probleem verholpen kan worden en uw weer snel rijplezier kunt hebben met uw auto.

Wanneer moet een koppeling vervangen worden?

Er zijn verschillende aanwijzingen voor het vervangen van uw koppeling. Het kan zijn dat uw koppeling gaat slippen omdat de mechanische verbinding tussen de motor en de versnellingsbak slechter wordt. Het kan ook zijn dat de motor veel meer toeren maakt bij het optrekken terwijl de versnelling van de auto bij het optrekken juist verzwakt. Een andere mogelijkheid is dat de auto simpelweg verslechterd bij het schakelen. Ook de koppelingspedaal kan zwaarder worden en of hoger komen te zitten. Soms komt het zlefs voor dat uw een branderig luchtje ruikt bij het optrekken. Dit wordt wel eens een verbrande koppeling of koppelingsplaten genoemd. Dit zijn allemaal aanwijzingen van een versleten koppeling. Over het algemeen is een koppeling tussen de 150.000 en 250.000 kilometer wel toe aan vervanging. Dit verschilt natuurlijk per type auto en de rijstijl van elke bestuurder. Bij het vervangen van de koppeling wordt net als bij het vervangen van de distributieriem ook vaak de transmissieolie vervangen. Een aantal veelvoorkomende bijkomstige reparaties zijn de vervanging van het vliegwiel, de krukas ringen, aandrijfas keringen en de hydraulische druklager. Daar wordt altijd naar gekeken en indien nodig ook vervangen in overleg. Schakelproblemen worden over het algemeen veroorzaakt door verkeerd ontkoppelen of een probleem in de versnellingsbak zelf. Meestal gaat het hierbij dan ook om een defecte drukgroep.

Kan ik de koppeling zelf vervangen?

Natuurlijk kunt u zelf inschatten of u capabel genoeg bent om een dergelijke klus uit te voeren. Houd er wel rekening mee dat de koppeling zoals bekend, zelf uit verschillende onderdelen bestaat en daarnaast ook veel komt kijken bij het vervangen van een koppeling. Zo heb je namelijk ook te maken met mogelijk bijkomende onderdelen die dienen te worden vervangen. Dit maakt vanzelfsprekend ook dat u zeker verstand van zaken moet hebben om zo een koppeling te kunnen vervangen en ook voorbereid moet zijn op eventuele vervolg handelingen die moeten worden verricht. Niet te spreken over de middelen die nodig zijn voor de gehele klus.

Indien u toch de koppeling zelf kan vervangen, moeten de volgende stappen worden uitgevoerd:

  • Zet uw auto op de autokrik
  • Verwijder de defecte koppelingskabel van de transmissie en het koppelingspedaal
  • Installeer de nieuwe koppelingskabel op de transmissie en koppelingspedaal
  • Monteer de koppelingskabel zodanig dat deze kan worden getest
  • Haal de auto van de autokrik
  • Test de koppeling tijdens het rijden om te controleren of de koppeling soepeler werkt.

Wat zijn de kosten van een koppeling vervangen?

Het is altijd verstandig om bij het vervangen van de koppeling meteen alle onderdelen te vervangen. Dit valt over het algemeen voordeliger uit op langere termijn omdat u extra onnodige arbeidskosten vermijdt bij een volgend defect van een onderdeel van de koppeling van uw auto. Tenzij u anders vraagt zal de garage dan ook aanraden om de complete koppelingsset te vervangen. De bijkomstige vervanging van een vliegwiel, krukas ringen, aandrijfas keringen of de hydraulische druklager kan voor een aanzienlijke meerprijs zorgen. Zeker als het gaat om de vliegwiel. Voorheen bestond het vliegwiel uit één geheel. De metalen schijf bestaat tegenwoordig bij de meerderheid van de dieselmotoren en steeds vaker ook bij de benzinemotoren, uit verschillende delen. Dit wordt een 2-massavliegwiel of 2-delig vliegwiel genoemd. Het vervangen van een koppeling kan aardig wat tijd in beslag nemen. De onderdelen en de arbeidstijden verschillen per type auto enorm. Het is dan ook lastig een inschatting te maken voor het vervangen van een koppeling van een bepaalde auto. Uiteraard kunt u ook, net als voor de distributieriem, koppakking of een dynamo en andere grote reparaties, zeker een vrijblijvende offerte opvragen bij ServiceRight Auto's via de mail, de chat of telefonisch bij de klantenservice op 0882222000 en van de tijdelijke 20% korting genieten.

Wat is een koppelingskabel?

De koppelingskabel maakt een verbinding tussen de koppeling en andere delen van de versnellingsbak. De koppelingskabel zorgt ervoor dat het vermogen van de motor wordt overgebracht op de versnellingsbak. Elke keer dat u op de koppeling drukt, wordt de transmissie kort onderbroken terwijl u de juiste versnelling selecteert. U schakelt van versnelling wanneer u van een stationaire naar een mobiele staat reist, of wanneer u op de weg rijdt. Met de koppelingskabel kunt u de koppeling indrukken en die overgang soepel maken. Het is mogelijk dat de koppelingskabel van uw auto stuk is in plaats van de gehele koppeling. Er wordt dus van te voren een diagnose gedaan op uw auto om te controleren of het enkel de koppelingskabel is of toch de volledige koppeling die vervangen moet worden.

Als de koppelingskabel van uw auto niet optimaal functioneert, kan de koppeling slippen. Wanneer u tijdens het rijden accelereert, en het koppelingspedaal losgelaten heeft, zullen de omwentelingen van de motor hoger worden, maar de snelheid van uw auto neemt niet evenredig toe. Als dit te lang doorgaat, riskeert u schade aan de complete koppeling. Het is dus raadzaam om de koppelingskabel in goede staat te houden.

Wanneer moet een koppelingskabel worden vervangen?

Een koppelingskabel gaat gemiddeld minimaal 2 jaar mee. De koppelingskabel wordt tijdens elke grote beurt gecontroleerd bij onze BOVAG gecertificeerde garages. Omdat de koppelingskabels vrij elastisch zijn en geleidelijk gaan slijten, kan de koppelingskabel in uw auto plotseling zonder onderhoud breken. Vandaar dat er wordt geadviseerd om periodiek een grote beurt af te nemen om te voorkomen dat een koppelingskabel te laat wordt vervangen.

ServiceRight Auto's servicepunten in Nederland

Koppeling vervangen in uw stad

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

In 3 stappen uw Koppeling vervangen geregeld

Stap 1

Selecteer op onze website uw onderhoud, u ziet direct onze voordeelprijs.

Stap 2

Kies een datum en garage waarop u het onderhoud uit wilt laten voeren.

Stap 3

Uw auto is in goede handen bij een van onze erkende garages bij u in de buurt.

BEKIJK & BOEK

Waarom ServiceRight Auto’s voor uw Koppeling vervangen?

Gratis landelijk ophalen en afleveren vanuit huis of werk

Landelijk online platform met klantenservice

Alle bij ServiceRight aangesloten servicepunten zijn BOVAG, FOCWA en/of RDW erkend

Garantie op onderdelen en arbeid

Fabrieksgarantie blijft ten alle tijden gewaarborgd

Ervaringen met ServiceRight Auto's

BEKIJK & BOEK

Acties bij ServiceRight Auto’s

-20%

Kleine beurt NU tijdelijk 20% korting!

Verversen van olie en de oliefilter
Afstempelen onderhoudsboekje
BOVAG garantie (6 mnd)

BEKIJK & BOEK

-10%

Airco service NU 10% korting!

Vullen en recyclen
Volgens officiele STEK-Eisen
BOVAG garantie (6 mnd)

BEKIJK & BOEK

-20%

Grote beurt NU tijdelijk 20% korting!

Verversen van olie en diverse filters
Afstempelen onderhoudsboekje
BOVAG garantie (6 mnd)

BEKIJK & BOEK

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Oke