blog-image

november 4, 2019

WOK Melding

Een WOK melding, misschien heeft u wel eens van dit begrip gehoord, maar weet u niet precies wat dit inhoudt. Of u bent op zoek naar een nieuwe auto en u bent benieuwd of de auto een WOK melding heeft. In dit blog vertellen wij u alles over wat een WOK melding is, wat het betekent als uw auto een WOK melding heeft en het verschil tussen WOK1 en WOK2. 

Wat is een WOK melding?

Een WOK melding staat voor: Wacht Op Keuren. Een WOK melding betekent dat de auto schade heeft en deze daarom niet meer voldoet aan de Nederlandse veiligheidseisen. Kort gezegd houdt dit in dat er niet meer in de auto gereden mag worden totdat de schade is hersteld en de auto opnieuw is gekeurd. Het is dus niet zo dat bij elke schade de auto een WOK melding krijgt. Dit is alleen zo wanneer de schade ervoor zorgt dat er niet meer veilig in de auto gereden kan worden. Bij enkele krassen op de auto zal de auto dus geen WOK melding krijgen. Is de auto hersteld van de schade en wilt u weer gebruik maken van de auto? Dan dient deze na reparatie weer gekeurd te worden door de RDW. Zodra de auto wordt goedgekeurd, dan zal de WOK melding verwijderd worden.

Wie geeft er eigenlijk een WOK melding aan een auto? Dit kan zowel de RDW, verzekeringsmaatschappij of de politie zijn. Zodra zij hebben geconstateerd dat de auto niet meer veilig gebruikt kan worden, zal dit worden geregistreerd. 

Wat is het verschil tussen WOK1 en WOK2?

Er is ook een verschil tussen WOK1 en WOK2. Het verschil tussen deze twee meldingen is ook best groot, dus het is belangrijk om goed het verschil te kennen. Allereerst WOK1. Deze melding krijgt een auto wanneer ernstige schade heeft (gehad). Een auto krijgt een WOK1 melding wanneer er bijvoorbeeld ernstige brand- of waterschade is ontstaan. Het kan ook zijn dat het dak is verwijderd of de deuren zijn doorgeknipt. WOK1 status krijgt een auto dus als de auto echt ernstig beschadigd is. 

Een WOK2 melding is minder ernstig dan een WOK1 melding. Enkele voorbeelden van een WOK2 melding zijn: 

  • Deuren die niet goed sluiten
  • Losse bumper
  • Zichtveld verhinderd door toestand ruiten (bijvoorbeeld geblindeerde ruiten)

De beschadigingen van een WOK2 melding zijn vaak makkelijker te repareren en kan dan ook vaak sneller hersteld zijn. Toch mag ook een auto met een WOK2 melding niet de weg op. De auto zal ook in dit geval eerst hersteld moeten worden en opnieuw gekeurd moeten worden voordat er weer opnieuw in gereden mag worden.

Mijn auto heeft een WOK melding, wat nu?

Als uw auto een WOK melding heeft, betekent dit dat u niet de weg op mag met de auto. De auto dient eerst hersteld te worden en daarna opnieuw gekeurd te worden, voordat er weer gereden mag worden in de auto. Wanneer u een nieuwe auto wilt aanschaffen, kunt u ook eerst controleren of de auto een WOK status heeft. Dit is op te vragen bij het kentekenregister van de RDW. Als u erachter komt dat de auto een WOK melding heeft, dan kunt u er voor kiezen om dit te laten herstellen of u kunt ervoor kiezen om de auto niet te kopen of niet te laten herstellen. Als u vragen heeft over de status van uw auto, kunt u terecht bij een van de RDW stations die de keuring kan uitvoeren. Via ServiceRight Auto’s helpen wij u graag om een afspraak te maken bij een juiste garage bij u in de buurt. U kunt ons op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 bereiken op het nummer 088-2222000 om een afspraak in te plannen. Tevens kunnen wij u ook helpen om een afspraak in te plannen voor autoschade herstel. Op deze manier kunnen wij er snel voor zorgen dat u weer gebruik kunt maken van uw auto!