blog-image

juni 25, 2020

Schade: Wel of niet claimen?

Wat gebeurt er nu met de premie van mijn autoverzekering als ik schade heb gereden? Dit is een van de meest gestelde vragen van automobilisten. Niet iedere schade heeft gelukkig direct gevolgen voor de premie van je verzekering, wanneer de tegenpartij aansprakelijk is, zal de premie meestal niet omhoog gaan. Is de dader onbekend, of is de schade veroorzaakt door externe factoren, of ben jezelf tegeneen paaltje aangereden? De kans is groot dat je premie wel zal stijgen. We kijken in dit artikel naar verschillende soorten dekking en de mogelijke gevolgen voor je premie.

De schade aan je auto is vrijwel altijd gedekt als je allrisk bent verzekerd. Heb je schade waarbij een ander schuldig is? Dan wordt dit via de WA-verzekering van de tegenpartij geregeld en heeft het geen invloed op jouw premie. Ben je tegen een paaltje gereden? Dan gaat je wel premie omhoog. Het is belangrijk om te vergelijken welke dekkingen inclusief zijnen welke dekkingen zijn uitgesloten? In sommige gevallen is het namelijk voordeliger om de schade op eigen rekening te herstellen, dan aanspraak te maken op je verzekering.

Autoverzekeringen vergelijken op Independer

Schade met een WA+ verzekering

Met een WA+ verzekering ben je, naast schade aan anderen, ook verzekerd tegen sommigeschade aan je eigen auto, zoals ruitschade en diefstal. Ook schade door het weer valt meestal onder de beperkt casco dekking. Het claimen van deze schade heeft meestal geen invloed op de premie. In het geval van vandalisme, waarbij de dader onbekend is, is dekking bijna altijd uitgesloten binnen de WA+ verzekering.

WA-verzekering

Ben je WA-verzekerd? Dan ben je alleen verzekerd tegen schade die je met je auto veroorzaakt bij een ander. Jouw verzekeraar zal in dit geval de schade vergoeden aan de tegenpartij. Schade ontstaan door eigen schuld heeft direct effect op je schadevrije jaren. Afhankelijk van de verzekeraar, zakt het aantal schadevrije jaren, waardoor je terugvalt op de bonus-malusladder. Hierdoor krijg je minder (of zelfs geen) korting meer op de verzekeringspremie, en zal je maandelijks of jaarlijks dus meer gaan betalen voor je autoverzekering. Autoverzekering berekenen kan verstandig zijn in dit geval.