blog-image

april 17, 2019

Wat is een kogelgewricht van een auto?

De kogelgewrichten zijn een onderdeel van de voorwielophanging van een auto. De voorwielophanging is een complex geheel van schakels, verbindingen, bussen en lagers waarmee uw voorwielen onafhankelijk van elkaar op en neer kunnen bewegen en naar links of rechts kunne draaien. Door de beweging van de ophanging maximaliseert het contact van de band met de weg voor optimale voertuigcontrole en banden slijtage. Kogelgewrichten zijn de kritieke onderdelen van de voorwielophanging die verschillende schakels verbinden en laten bewegen. Kogelgewrichten bestaan uit een kogel en een sok. Dit is vergelijkbaar met het heupgewricht van het menselijk lichaam. Kogelgewrichten van uw voorwielophanging zorgen voor een zwenkende beweging tussen de stuurknokkels en bedieningsarmen om een veilige en soepele rit te bieden en u in staat te stellen uw voertuig nauwkeurig te besturen.

Hoe weet ik of mijn kogelgewricht versleten is?

Zoals elk onderdeel in de auto raakt het kogelgewricht versleten en kan uiteindelijk losraken. Hiervan worden er symptomen aangegeven dat die versleten is.

Het handhaven van een goede stofafdichting en smering in de sok zijn belangrijk voor het maximaliseren van de levensduur van de kogels. Versleten kogelgewrichten dragen bij aan de losheid van de voorwielophanging. Als de losheid ernstig is kan de bestuurder speling de stuurrichting, stuurvibratie of ongewone geluiden opmerken, maar dit veroorzaakt vaak andere problemen voordat het merkbaar wordt voor de bestuurder. Versleten kogelgewrichten voorkomen bijvoorbeeld dat uw de uitlijning van het wiel in stand houdt. Dit kan ertoe leiden dat de banden niet optimaal contact houden met de weg. Dit kan bijdragen aan overmatige slijtage van de band, waardoor de levensduur van de dure banden wordt verkort. Als een kogelgewricht faalt kan die instorten, waardoor de controle die u heeft over de auto verloren gaat.

Andere symptomen zijn:

  • Clunkinggeluid van voorbanden.
  • Stuurwiel schudt.
  • Auto beweegt naar rechts of links, vooral over de hobbels heen.
  • Voertuigbanden hebben abnormale slijtage.

Is het gevaarlijk om met een versleten kogelgewricht te rijden?

Ja, want dit probleem is niet alleen gevaarlijk voor de bestuurder zelf maar ook voor de anderen die op dat moment naast het voertuig rijden. Als de slijtage van het kogelgewricht te ernstig wordt, kan de bout loskomen van de behuizing waardoor de bestuurder onmiddellijk zijn controle verliest over zijn voertuig waardoor iedereen dus in gevaar komt.

Hoe belangrijk is deze service voor de auto?

De kogelscharnier verbindt de bediening arm met de fusee. Omdat de wielen en dus de fuseeknoppen bewegen, helpen de kogelgewrichten de ophanging en dus de bedieningsarm stabiel houden. En terwijl de ophanging beweegt helpen de kogelgewrichten de wielen te sturen. Wanneer de kogelgewrichten falen hebben de wielophanging en de wielen het moeilijk om onafhankelijk van elkaar te werken. Hierdoor wordt elke component onnodig belast wat de uitlijning van het wiel kan beïnvloeden en de ophanging ernstig kan beschadigen.

Merkt u dat deze symptomen voorkomen tijden het rijden? Dan is het verstandig om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen door naar ServiceRight Auto’s te gaan. Wellicht kunt u een grote beurt nemen om dit probleem te verhelpen.