blog-image

juli 8, 2019

Je auto verzekeren, maar de APK is verlopen. Wat nu?

Het verzekeren van auto’s is verplicht in Nederland. Iedere auto heeft minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig om de weg op te mogen. Ook is het verplicht dat je auto een geldige APK heeft, anders mag je officieel de weg niet op. Wanneer je auto te laat wordt gekeurd, verloopt de geldigheid van je APK.

Waar staat APK voor?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Het ligt eraan hoe oud jouw auto is en wat voor brandstof je voor je auto nodig hebt, hoe vaak je auto gekeurd moet worden. Uiteindelijk moeten de meeste auto’s jaarlijks gekeurd worden. De APK keuring is verplicht gesteld, omdat hiermee het milieu en de verkeersveiligheid wordt beschermd. Bij een keuring wordt gekeken naar de werking van bijvoorbeeld de banden, remmen, verlichting van je auto en de uitstoot van uitlaatgassen.

Wat als je je auto niet APK laat keuren?

Omdat het laten keuren van je auto verplicht is, is het rijden zonder geldige APK strafbaar. Zodra een auto op jouw naam staat en je auto weer gekeurd moet worden, stuurt de RDW (Dienst Wegverkeer) je hier zes weken voor je APK vervalt een brief over. Zij voeren onder andere controles uit of voertuigen voldoen aan een geldige APK. Als blijkt dat je auto geen geldige APK heeft, mag je officieel niet meer met je auto rijden. Doe je dit toch wel? Dan kan je vanaf twee maanden na het verlopen van de APK een boete krijgen via de RDW of de politie.

Wat doet je autoverzekering bij een verlopen APK?

Het rondrijden zonder een geldige APK heeft ook gevolgen voor de verzekering van je auto. Verzekeraars hebben wettelijke bepalingen opgenomen in de polisvoorwaarden. Hier moet je je als verzekerde aan houden. Eén van deze bepalingen is dat je een geldig rijbewijs moet hebben en een andere bepaling is dat je auto een geldige APK moet hebben.

Stel dat je APK is verlopen en je bent betrokken bij een ongeval. Als blijkt dat je APK is verlopen, dan zal de verzekeraar niet overgaan tot uitkeren van de kosten van de schade. Er wordt onderzocht of de schade is veroorzaakt door mankementen van je auto die tijdens een keuring aan het licht hadden gekomen. Is dit niet het geval, dan kan de schade wel uitgekeerd worden. Stel dat blijkt dat de banden versleten zijn, dan kan de verzekeraar ervoor kiezen de schade niet te betalen.

Wanneer je geen geldige APK hebt en je wilt je auto verzekeren met een nieuwe autoverzekering, dan kan dit problemen opleveren. Om een nieuwe autoverzekering aan te vragen en in te laten gaan, moet je auto namelijk een geldige APK hebben. De verzekering voor je auto zal dan waarschijnlijk ook niet geaccepteerd worden. Je auto verzekeren wordt dan erg lastig.

Het is dus belangrijk om je auto tijdig van een nieuwe APK keuring te voorzien om te voorkomen dat je een boete krijgt, dat een veroorzaakte schade niet wordt uitbetaald door de verzekering of dat je onverzekerd rijdt.