blog-image

mei 8, 2019

Wat is een EGR klep?

De EGR klep is het belangrijkste component in het uitlaat systeem van een auto. Het legt een verband tussen de uitlaatpijp en de inlaatsectie. Afhankelijk van hoe het is geregeld laat de EGR klep de klepopening los en kunnen uitlaatmissies in het inlaatspruikstuk stromen. De EGR klep is verkrijgbaar in verschillende versies: versies met 1 of 2 membranen, met en zonder positieterugmelding of temperatuursensor en uiteraard elektrisch geregeld. Positieterugmelding betekent dat een potentiometer op de EGR klep is gemonteerd. Deze potentiometer verzendt de signalen van de besturingseenheid met betrekking tot de klepstand. Hierdoor kan de gerecirculeerde hoeveelheid uitlaatmissies nauwkeurig worden geregistreerd over alle belastingstoestanden. Als een temperatuursensor is gemonteerd, wordt deze gebruikt voor het uitvoeren van zelfdiagnose op de EGR klep.

Wat is de functie van een EGR klep?

De EGR klep (uitlaatgasrecirculatie) helpt de uitlaatemissies van de auto te verlagen (gassen uit de uitlaat). Het recirculeert het gedeelte van de gassen dat ui de motor komt door het terug plaatsen in het inlaatspruitstuk waar de motor het opnieuw kan verbranden waardoor de emissies worden verminderd.

De EGR klep bevindt zich in het motorcompartiment onder de kap. De meeste motoren hebben uitlaatgasrecirculatie nodig om aan de emissienormen te voldoen. Als de EGR klep slecht is zal de auto de emissies niet passeren. 

Hoe wordt een EGR klep vervangen?

  • Scan het computersysteem in de auto.
  • Controleer alle vacuüm gerelateerde slangen op de EGR klep.
  • Test de EGR transducer.
  • Controleer of de EGR poort niet is aangesloten.
  • Verwijder en vervang de EGR klep.
  • Reinig de koolstofafzetting op EGR pen.
  • Wis de foutcodes en test of de EGR klep goed werkt.

Tijdens de vervanging van de EGR klep moet de monteur ook de vacuümslangen inspecteren die op de EGR klep zijn aangesloten. Als de vacuümslangen barsten (lekken) zal de EGR klep niet goed functioneren.

Welke symptomen wijzen erop dat u mogelijk de EGR klep moet vervangen?

  • Controlemotorlampje brandt.
  • Mogelijk verlies van vermogen.
  • Auto loopt niet soepel (schudden, struikelen, kan stilstaan).

Onze aanbeveling

Het is een goed idee om elke 80.000 km een luchtinductie (koolstofreiniging) te laten uitvoeren. Hiermee wordt alle slib of koolstof uit het luchtinlaatsysteem verwijderd. Door tijdig de olie te verversen voorkomt u dat slib zich ophoopt in de motor.

Hoe belangrijk is een EGR klep vervangen voor uw auto?

De EGR klep helpt uw ​​auto bij het recyclen van gas. De EGR klep is verantwoordelijk voor het afnemen van het gas dat uit de motor komt en het door het inlaatspruitstuk te sturen, waar de motor het weer kan gebruiken. Zonder de EGR klep zal uw auto geen van zijn gas gebruiken en hergebruiken waardoor de uitstoot toeneemt. Zonder de EGR zal uw auto geen emissie-inspectie doorstaan.