blog-image

september 24, 2019

Duur schadeherstel bij de goedkoopste verzekering?

U komt na een mooie wandeling door het bos terug bij uw auto en er zit een behoorlijke deuk in het rechterportier. Een heel vervelende situatie, er blijkt ook geen briefje onder de ruitenwisser te zitten, dus u zult te rade moeten gaan bij uw verzekering. Maar hoe bent u ook alweer verzekerd? Eigen schuld, dikke bult, of krijgt u alles vergoed? Heeft u destijds de goedkoopste autoverzekering die u kon vinden afgesloten of heeft u voor een allrisk autoverzekering gekozen? In deze blog leest u meer over welke autoverzekeringen er zijn, het plan van aanpak en het claimen van schade.

Plan van aanpak

Allereerst is het aan te raden om alle gegevens van degene die de schade heeft veroorzaakt te noteren op het Europese schadeformulier, samen met uw eigen gegevens. Ga na of er getuigen in de buurt zijn en noteer ook hun gegevens. Maak foto’s van de schade en van de omgeving, het liefst met uw auto erop en de eventuele complete aanrijding. Schrijf ook nauwkeurig de gegevens van de verzekering van de tegenpartij op. Belangrijk is het om de tegenpartij, als die er tenminste is, aansprakelijk te stellen. Als u niet weet wie het is, moet u terecht bij uw eigen verzekering. Bij Allrisk zal de verzekeraar onmiddellijk uitbetalen, bij WA-verzekering ontvangt u niets.

Zelf schade veroorzaakt?

Als u zelf de schade heeft veroorzaakt, zult u met een WA-verzekering niets krijgen. Die keert alleen uit aan degene aan wie u schade heeft berokkend. Dus als u met uw auto een andere auto beschadigt door ertegenaan te rijden, dan keert uw WA autoverzekering een bedrag uit aan de eigenaar van de auto waar u tegenaan bent gereden. Als u bij hetzelfde geval een allrisk autoverzekering had gehad, zou uw verzekering ook de schade aan uw eigen auto vergoeden.

Schade claimen en de gevolgen hiervan

U claimt de schade rechtstreeks bij de WA-verzekering van de tegenpartij of bij uw eigen verzekeringsmaatschappij als u allrisk verzekerd bent. Dat gaat dan meestal wel iets sneller. De claim kan wel gevolgen hebben voor uw nieuwe premie, het zogenaamde bonus-malus systeem. Daarnaast is het zo dat de verzekeraar nagaat voor hoeveel procent u zelf schuld had aan de schade. Is dat bijvoorbeeld 40 procent, dan krijgt u maar 60 procent van de schade uitgekeerd. De mate van aansprakelijkheid heet dat. Het kan dus zijn dat u met de goedkoopste autoverzekering duurder uit bent. Dat is naar en goed om van tevoren te weten. Vergelijk dus goed welke autoverzekering u het beste kunt afsluiten.