blog-image

juni 12, 2019

Bio-ethanol in benzine auto

Bio-ethanol wordt geproduceerd door middel van fermentatie en destillatie van suiker en zetmeelhoudende landbouwgewassen, onder meer maïs. Het is een alternatief voor benzine.

Bio-ethanol E5 en E10

Aan benzine met een octaangetal RON 95 is 5% bio-ethanol toegevoegd. Ze wordt aangeduid als E5. De E staat voor (bio) ethanol, de 5 staat voor 5% volume. Ook voor oudere motoren is rijden op E5 geen probleem. Dat kan wel het geval zijn met E10, omdat alcoholen zoals ethanol geen smerende werking hebben, vlugger corrosie veroorzaken en agressiever zijn dan benzine. De kleppen, klepzittingen, leidingen en pakking moeten geschikt zijn voor E10. Er is een wettelijke verplichting tot bijmengen van biofracties, zowel in benzines als in diesel. Er is geen enkele verplichting voor een specifieke markering aan de pompen.

Bio-ethanol E85

Deze brandstof bestaat voor 85% volume uit bio-ethanol en voor de rest uit klassieke benzine. Een zogenaamde FlexiFuel-motor ook BiFuel-motor genoemd is geschikt om op bio-ethanol (tot E85) en benzine te rijden of een mengsel van beide.