blog-image

november 4, 2019

Bandenprofiel auto

Het bandenprofiel is erg belangrijk om veilig de weg op te kunnen. Wanneer het bandenprofiel niet goed is, is de remweg een stuk langer en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Niet alleen de remweg kan langer worden, maar bedenk ook eens wat er kan gebeuren wanneer het wegdek glad is en de banden geen goede grip meer kunnen krijgen op de weg. Het is dan ook niet voor niets dat tijdens de APK keuring elk jaar het bandenprofiel wordt gecontroleerd. Er zijn hiervoor wettelijke eisen gesteld, zodat het voor iedereen duidelijk is wat de minimale profieldiepte is. Wettelijk is dit een vastgestelde eis van 1,6 mm. Deze eis is voor zowel zomerbanden als winterbanden hetzelfde. Kortom: het is belangrijk om regelmatig het bandenprofiel te (laten) controleren en daarnaast uiteraard ook de bandenspanning. 

Wat is de minimale profieldiepte voor banden?

Zoals eerder hier aangegeven, is de minimale profieldiepte voor banden 1,6 mm. Minder dan 1,6 mm profieldiepte is niet toegestaan. Dit is uiteraard voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw medeweggebruikers. Echter wordt er aangeraden om de banden al eerder te wisselen, namelijk bij een profieldiepte van minder dan 2 mm. Op deze manier weet u zeker dat de banden nog veilig te gebruiken zijn en u niet het wettelijke minimum overschrijdt. 

Wanneer u gebruikmaakt van winterbanden, is het noodzakelijk om de banden al eerder te vervangen wanneer u de positieve eigenschappen van een winterband wilt behouden. Wanneer de banden een profieldiepte van 4 mm of minder hebben, is de band eigenlijk een zomerband geworden en geeft deze dus niet meer de extra veiligheid die een winterband hoort te geven. 

Wat is de profieldiepte van nieuwe banden?

Nieuwe zomerbanden hebben meestal een gemiddelde profieldiepte van 7,5 mm en bij winterbanden is dit gemiddeld 9 mm. De exacte profieldiepte is afhankelijk van onder andere het merk, type en bandenmaat. Dit zijn echter wel de maten waar u rekening mee kunt houden wanneer u nieuwe banden krijgt voor uw auto. 

Hoe kan ik de profieldiepte van banden meten?

Het zelf opmeten van het bandenprofiel is redelijk eenvoudig. Er zijn hiervoor speciale profieldieptemeters. Wanneer u zelf de profieldiepte wilt meten, is het belangrijk dat dit op verschillende plekken op de band gebeurd. Op deze manier weet u zeker dat u een juiste meting heeft gedaan. Een profieldieptemeter kunt u aanschaffen bij een autospeciaalzaak. 

Mocht u nu twijfelen of uw bandenprofiel nog wel aan de wettelijke eisen voldoet, laat dit dan controleren door een erkende garage. Zij kunnen voor u een juiste meting uitvoeren en daarnaast kan de auto ook direct worden voorzien van nieuwe banden wanneer dit noodzakelijk is. Wilt u een afspraak maken om uw banden te laten controleren? Bel dan op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 naar 088-2222000 en we plannen graag voor u een afspraak in. Het vervangen van autobanden is al mogelijk vanaf €59, tevens is het ook mogelijk om direct zomerbanden of winterbanden te laten wisselen.