blog-image

januari 7, 2019

Wat heb je nodig om je auto te verkopen?

Bent u op zoek naar een nieuwe auto of hebt u al een andere auto gevonden? Dan is het hoog tijd om uw vorige auto te verkopen. Inruilen bij de dealer levert namelijk gegarandeerd minder op dan wanneer u ervoor kiest om de auto particulier te verkopen. Om uw auto te kunnen verkopen hebt u wel een aantal zaken nodig. Zonder de juiste papieren kunt u de auto namelijk niet officieel verkopen en dat betekent onder andere dat de kosten voor de wegenbelasting en verzekering door blijven lopen. Wij helpen u graag verder met de juiste informatie.

Kentekenbewijs

Het kentekenbewijs is een verplicht onderdeel dat verstrekt moet worden bij de verkoop van een auto. Zonder het kentekenbewijs kan de koper de auto namelijk niet op zijn naam zetten. Dat betekent dat u wettelijk de eigenaar blijft en dat eventuele bekeuringen ook op uw naam komen te staan, net als de kosten voor de verzekering en wegenbelasting. Het kan gebeuren dat u het kentekenbewijs verloren bent. In dat geval kunt u bij de RDW een nieuw kentekenbewijs opvragen. Dit duurt een aantal werkdagen, houd hier vooral rekening mee wanneer u de auto wilt verkopen.

Dit geldt niet alleen wanneer u de auto particulier verkoopt, maar ook wanneer u de auto verkoopt aan een bedrijf zoals een garage. U hebt dus altijd het kentekenbewijs nodig bij het verkopen van een auto, omdat de auto anders niet op naam gezet kan worden en de verkoop nooit bevestigd wordt.

Hebt u na 1 januari 2014 een auto gekocht? Dan hebt u geen kentekenbewijs maar een kentekenkaart/kentekenpas.

Het 2e deel van de witte brief

Het ‘2de deel van de witte brief’ heet officieel de tenaamstelling. Dit is het papier waarvan u altijd te horen krijgt dat u het niet in de auto moet bewaren omdat het eigendomsbewijs van de auto op deze manier overgezet kan worden. Het is een brief waarin vier lege vakjes stonden en vijf voorgedrukte cijfers. De vier getallen zijn ingevuld toen u de auto op uw naam gezet hebt.

Deze code is nodig voor de nieuwe eigenaar van de auto om de auto op naam te kunnen zetten. De tenaamstelling is het papier dat het vaakst verloren raakt omdat mensen dit papier buiten de auto bewaren – en vergeten waar het papier precies ligt. Geen zorgen, voor minder dan € 40 kunt u nieuwe delen van het kentekenbewijs bestellen. Het bestellen van een nieuwe tenaamstellingscode kost slechts een euro bij de RDW en kan alleen via de website geregeld worden.

Wat had je vroeger (voor 2015) nodig om je auto te verkopen?

Op 1 januari 2014 is het systeem compleet veranderd. Wie voor 1 januari 2014 een auto gekocht heeft, die heeft veel meer papieren in bezit dan wie een auto na deze datum aangeschaft heeft. Voorheen was er een kentekenbewijs met deel 1A, 1B en het overschrijvingsbewijs die nodig waren bij het overschrijven van een auto. Alle delen van het kentekenbewijs moeten aanwezig zijn bij de overdracht omdat de auto anders niet op naam gezet kan worden.

Sinds 1 januari 2014 is dit veranderd en is de pas ingevoerd als vervanging van het kentekenbewijs. Bij het ontvangen van de pas ontvangt u tevens een tenaamstellingscode. Dit zijn de twee onderdelen die nodig zijn wanneer u een auto wilt verkopen die gekocht is na 1 januari 2014.

Bent u delen van het kenteken kwijt, de pas of de tenaamstellingscode? Neem dan contact op met de RDW. Alle delen zijn te vervangen wanneer u de auto wilt verkopen. Hier zijn wel kosten aan verbonden uiteraard.

Waar kan ik het best mijn auto verkopen?

Er zijn ontzettend veel plekken waar u een auto kunt verkopen. Een briefje in de supermarkt ophangen of een lokaal zoekertje plaatsen is de minst succesvolle aanpak. Het is verstandig om op zoek te gaan naar de potentiële kopers door gebruik te maken van het internet. Er zijn veel websites waar veel mensen actief zijn die een auto nodig hebben. Ook zijn er verschillende bedrijven door heel Nederland te vinden die actief zijn met het inkopen en verkopen van auto’s.

U bepaalt zelf of u de auto particulier wilt verkopen of kiest voor een bedrijf. Beide opties hebben eigen voordelen en nadelen. Zo betaalt een particulier vaak iets meer maar kost het verkopen van de auto meer tijd. Een bedrijf handelt de zaken veel sneller af, maar betaalt in de meeste gevallen net even iets minder omdat zij de marge nodig hebben voor het kunnen verkopen van uw auto.

Hierbij is het belangrijk dat u een duidelijk doel voor ogen hebt. Wilt u de auto zo snel mogelijk verkopen, wilt u de hoogst mogelijke prijs of wilt u een combinatie van beide? Door goed na te denken over wat u precies wilt, wordt het aanzienlijk makkelijker om een van de onderstaande opties te kiezen wanneer u daadwerkelijk de auto wilt verkopen.

Ikwilvanmijnautoaf.nl

Ikwilvanmijnautoaf.nl is een handige website wanneer u weinig tijd hebt en uw auto goed wilt verkopen. Het is vooral het verkopen van uw auto zonder dat u er moeite voor hoeft te doen of moet onderhandelen met partijen. U voert uw kenteken, specificaties en foto’s in op het platform en de mensen achter de website gaan op zoek naar een dealer die interesse kan hebben in uw auto. De aanmelding is gratis en vrijblijvend. Het platform heeft sinds 2006 honderdduizenden voertuigen aan een nieuwe eigenaar geholpen en is vooral gericht op de gebruikservaring van de verkopende partij. En dat bent u.

Marktplaats Auto’s

Marktplaats is een van de bekendste verkoopplekken. Er zijn dagelijks duizenden mensen die hier kijken naar het aanbod. Er zijn duidelijke voordelen: de bekendheid van de website zorgt ervoor dat u een enorm publiek aan kunt trekken wanneer u een sterke advertentie op kunt zetten. Het nadeel is dat lang niet alle mensen kijken naar de vraagprijs. Dat betekent concreet dat u zich op kunt maken voor onderhandelingen – maar dat biedt wel weer de mogelijkheid om de best mogelijke prijs voor uw auto te krijgen. Zeg niet te snel ja wanneer er veel mensen zijn die interesse hebben in uw auto: bieders tegen elkaar uitspelen is een leuke sport.

Wijkopenautos.nl

Wijkopenautos.nl is een dienst die nog makkelijker is. U brengt uw auto naar een van de stations en u krijgt na taxatie direct te horen hoeveel de auto waard is. Het geld kan direct overgemaakt worden. U hebt hier uiteraard ook alle papieren nodig plus het apk-rapport van de auto. Wij Kopen Auto’s is actief door heel Europa, heeft een enorm aantal auto’s gekocht en verkocht en belooft binnen 24 elke auto te kopen. Snel en gemakkelijk de auto verkopen tegen een gemiddelde prijs dus, met een sterke indicatie van de waarde wanneer u gebruikmaakt van de website van de aanbieder.

247autoverkopen.nl

Hebt u een jongere of exclusieve auto en wilt u een partij die voor het maximale bedrag gaat? Dan is 24/7 Auto Verkopen een geschikte optie. U voert uw kenteken in waarna de medewerkers de gegevens ophalen bij het RDW. U bepaalt zelf een vraagprijs en vervolgens gaat het team aan de slag om het maximale uit de verkoop van uw auto proberen te halen. Wanneer u een bod krijgt, hebt u drie dagen bedenktijd. Gaat u akkoord met het bod dat gedaan wordt, dan zorgt het team ervoor dat alles afgehandeld wordt zodat u er geen omkijken naar heeft. U kunt hier ook oudere auto’s aanbieden, maar gezien de focus op jongere modellen (na 2011 of onder de 100.000 km) is het vooral interessant voor de auto’s die nog niet zo lang in het verkeer actief zijn.