blog-image

oktober 23, 2019

APK keuring te laat (verlopen)

Is uw APK verlopen of verloopt deze bijna? Dan is het zaak om zo snel mogelijk een nieuwe APK in te plannen. Bent u benieuwd naar wat de gevolgen zijn als uw APK is verlopen en of u nog mag rijden zonder geldige APK? Lees dan snel verder en ontdek alles over de APK! Uiteraard kunt u ook lezen waar u terecht kunt voor een APK en direct een afspraak inplannen. Wilt u dit telefonisch doen? Ook dat is mogelijk. Bel dan direct naar 088-2222000 en wij plannen de APK voor u in. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 18:00. 

Wat zijn de gevolgen wanneer de APK is verlopen?

De APK (Algemene Periodieke Keuring) is het enige onderhoud aan uw auto dat jaarlijks verplicht wordt gesteld wanneer uw auto ouder dan 3 jaar is. Dit is niet alleen voor uw veiligheid en die van de andere weggebruikers, maar ook om het milieu te beschermen. Er worden namelijk niet alleen maar onderdelen aan de auto gecontroleerd, maar er wordt ook gekeken of de uitstoot van de auto nog binnen de normen valt. Tevens is het voor u belangrijk dat de auto APK goedgekeurd is, zodat u ook weet dat de auto in goede staat is.

Het is belangrijk om tijdig een afspraak in te plannen voor de APK van uw auto. Het kan soms druk zijn bij de garages en wanneer er nog reparaties aan uw auto uitgevoerd moeten worden, kan u anders het risico lopen dat u enige tijd geen gebruik kan maken van de auto. Dit is uiteraard erg vervelend en te voorkomen wanneer u op tijd de APK laat uitvoeren. ServiceRight Auto’s helpt u graag om een afspraak in te plannen voor de APK. Nog een mooi voordeel: wanneer u een APK heeft laten uitvoeren, zult u de volgende keer een herinneringsmail ontvangen. Via deze mail kunt u direct weer een afspraak inplannen en dit zorgt er dus voor dat u de APK niet kunt vergeten! 

Wanneer de APK niet op tijd is uitgevoerd, zal dit ook gevolgen hebben. Naast het feit dat de veiligheid en het milieu niet meer worden beschermd, zal u een boete ontvangen van €130. Het is zo dat wanneer uw auto niet is geschorst, u de boete zal ontvangen. Het maakt dus niet uit of uw auto wel of niet gebruikt wordt. Dit is lastig aan te tonen en daarom zult u sowieso de boete ontvangen wanneer de APK niet op tijd is uitgevoerd. 

Mag ik rijden zonder geldige APK?

Het is niet toegestaan om te rijden met een auto die geen geldige APK heeft volgens de APK regelgeving. Dit kan betekenen dat de auto niet gekeurd is, maar ook wanneer de auto is afgekeurd, is het niet toegestaan om gebruik te maken van de auto op de openbare weg. Het is dus erg belangrijk dat u de auto op tijd laat keuren en en wanneer deze is afgekeurd, te laten repareren wanneer u weer gebruik wilt maken van de auto. 

Zoals eerder aangegeven, is het ook zo dat u een boete zult ontvangen wanneer de APK niet op tijd is uitgevoerd. Wanneer u wel al een afspraak heeft voor de APK en u bent bijvoorbeeld onderweg naar de garage om de APK te laten uitvoeren, dan is dit nog mogelijk binnen 2 maanden zonder dat u direct de boete ontvangt. Echter is het niet toegestaan om met een andere reden gebruik te maken van de auto dan het rijden naar de garage om de APK uit te laten voeren.

Wanneer u geen gebruik maakt van de auto en dus ook geen APK wil laten uitvoeren, is het van belang dat u de auto laat schorsen. Op deze manier vervalt de APK plicht. Echter is het zo dat wanneer u de schorsing opheft en u dus weer gebruik gaat maken van de auto, er ook direct de APK uitgevoerd moet worden. 

Hoelang mag de APK verlopen zijn?

Wanneer de APK is verlopen, mag u niet meer met de auto rijden. Dit geldt al direct op de dag nadat de APK is verlopen. Het is dus niet toegestaan om met een verlopen APK te rijden, maar het is wel mogelijk dat u de auto nog twee maanden laat stilstaan zonder geldige APK. Wanneer u geen gebruik maakt van de auto, mag de auto twee maanden stilstaan op de openbare weg. Echter is het zo dat na deze twee maanden de auto óf gekeurd moet zijn, óf geschorst moet zijn. Wanneer blijkt tijdens de APK dat er verschillende reparaties uitgevoerd moeten worden aan uw auto, is het natuurlijk niet fijn dat u geen tijd meer heeft om hierover na te denken of het voor u nog de moeite waard is. Daarnaast kunt u ook niets meer met de auto wanneer de auto wordt afgekeurd en de APK vervaldatum is al voorbij. U kunt bijvoorbeeld de auto niet meer wegbrengen naar iemand. Houdt hiermee dus rekening mee. 

Om deze verschillende redenen is het verstandig om op tijd de APK in te plannen en uit te laten voeren. Het is al mogelijk om de auto twee maanden voor de APK vervaldatum te laten keuren. Op deze manier weet u zeker dat u op tijd bent. 

Waar kan ik terecht voor een APK?

Niet zomaar elke garage mag een APK uitvoeren en de auto hiervoor afmelden. Het is dus belangrijk dat u goed kijkt naar welke garage u uw auto kunt brengen. Het is enkel toegestaan om door een erkend RDW garagebedrijf of keuringsstation de APK te laten uitvoeren. Uiteraard is het ook mogelijk om uw auto te brengen naar een keuringsstation van de RDW. Wanneer u op zoek bent naar een garage die voor uw auto de APK kan uitvoeren, dan kunt u bij ServiceRight Auto’s terecht. Wij gaan graag voor u op zoek naar een garage bij u in de buurt die de APK kan uitvoeren, zodat u weer veilig gebruik kan maken van de weg en de auto. Door de verschillende servicepunten die landelijk zijn aangesloten bij ServiceRight Auto’s, kunnen wij ervoor zorgen dat u snel terecht kunt om de APK uit te laten voeren.

Wanneer de auto de APK heeft gehad en is goedgekeurd, kunt u er weer een jaar in rijden. Naast de APK is het belangrijk om ook regelmatig ander onderhoud in te plannen voor uw auto. Zo is het o.a. verstandig om regelmatig een kleine en grote beurt uit te laten voeren om er zeker van te zijn dat de andere onderdelen aan de auto ook nog steeds in orde zijn.