blog-image

december 10, 2018

Wat te doen als het airbag lampje brand?

Wanneer het airbag lampje in uw auto blijft branden, is het tijd om direct in actie te komen. Een brandend airbag lampje geeft namelijk aan dat de airbag niet meer (optimaal) werkt: er is een probleem. Dit probleem kan ervoor zorgen dat een van de airbags niet geactiveerd wordt tijdens een aanrijding, maar kan er ook voor zorgen dat er geen enkele airbag werkt. In dat geval is de veiligheid van alle inzittenden in het geding en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Een brandend airbag lampje kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het vervangen van de airbag zelf niet nodig. Het is van belang om eerst te achterhalen wat er precies aan de hand is door de storingscode uit te lezen. Het kan gaan om een connector die slecht contact maakt, er kan kabelbreuk zijn in een van de vele kabels tussen het controlemechanisme en de airbags zelf en sensoren kunnen niet meer werken. Pas wanneer vastgesteld is wat het exacte probleem is, kan de airbag gerepareerd worden. In een zeldzaam geval moet de airbag zelf ook vervangen worden: dit is meestal het geval na een aanrijding.

Brandt het airbag lampje in uw auto? Laat de auto dan direct uitlezen zodat duidelijk is wat het probleem is. Een auto met brandend airbag lampje geeft (terecht) een onveilig gevoel en komt de apk niet door. Daarnaast is doorrijden met een brandend airbag lampje niet verstandig omdat de auto naar alle waarschijnlijkheid niet meer veilig is voor de inzittenden van de auto. Maak daarom direct een afspraak met ServiceRight wanneer het airbag lampje brandt.

Hoe weet ik of mijn airbag nog werkt?

Wanneer het airbag lampje brandt, kunt u er nooit zeker van zijn dat de airbags werken. Er is geen test waarmee u kunt kijken of de airbags wel of niet werken. Airbags worden alleen geactiveerd wanneer de vertraging die door de G-sensor doorgegeven wordt een bepaalde waarde bereikt. Daarbij gaat het ook nog eens om de rijrichting, de stand van de stoelen, de positie van de sensoren in de auto en het model van de auto zelf.

Wilt u zeker weten dat de airbags nog werken, dan moet u de auto uit laten lezen. In de meeste gevallen zal de monteur u direct vertellen dat reparatie of vervanging van bepaalde onderdelen noodzakelijk is. Het is namelijk zo dat het lampje kan branden en op het moment van uitlezen geen probleem is met de airbags zelf – maar wanneer er wél een probleem ontstaat, dan kunt u dit niet zien. Het lampje brandt namelijk al, dus u krijgt geen melding.

Het enige moment waarop u met zekerheid kunt zeggen of de airbags werken bij een brandend airbag lampje, is tijdens een botsing en dat is het moment waarop de airbags moeten werken om de veiligheid van de inzittenden te kunnen garanderen.

Wanneer het probleem met de airbags in de sleepring te vinden is (in het stuur), dan is op geen enkel moment duidelijk of de airbag werkt of niet. De airbag in het stuur wordt alleen actief wanneer de sleepring een goede connectie heeft met de module. Valt deze verbinding af en toe weg, dan zal het airbag lampje al direct bij het eerste falen gaan branden. Omdat deze vervolgens niet uitgaat, weet u tijdens het rijden nooit of de stuurairbag nog werkt of niet.

Kortom: wanneer het airbag lampje brandt, is het tijd om in actie te komen omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden.

Wanneer wordt er gebruik gemaakt van een airbag?

Een airbag wordt geactiveerd wanneer de G-sensor een bepaalde vertragingswaarde doorgeeft. Dat lijkt een ingewikkeld verhaal, maar is het niet. Veel mensen denken onterecht dat de airbag te maken heeft met snelheid. Het tegendeel is waar – en eigenlijk is dat maar goed ook. De verschillende sensoren in de auto meten de vertraging aan de zijkant, achterkant en voorkant van de auto. Ongeacht uw snelheid kan de airbag geactiveerd worden wanneer er een plotselinge vertraging optreedt. Plotselinge vertragingen hebben immers meestal te maken met het raken van een andere auto, een object of een muur.

De airbags zijn niet de enige elementen die hierop reageren. U hebt ongetwijfeld dat uw gordel in het slot schiet wanneer u een ferme ruk aan de gordel geeft: dit is de gordelspanner. De gordelspanner en airbag komen beide in werking bij een botsing omdat zij aangestuurd worden door de ECU die de informatie van de sensoren verwerkt in een handeling.

Concreet: wanneer de auto plots sterk vertraagt, versturen de sensoren informatie naar de ECU die de gordelspanners en de daarbij horende airbags activeert. Op die manier zijn alle inzittenden in de auto relatief veilig. Tussen het versturen van de informatie en het activeren van de airbags en gordelspanners zit namelijk nog geen 50 milliseconde. Knipperen met uw ogen kost u 100 milliseconden.

Hoeveel airbags er zijn in uw auto, hangt af van het model en merk auto dat u rijdt. Dit geldt ook voor de plek van de sensoren en aansluitingen. Daarom is het altijd verstandig om de experts te laten kijken naar het airbag lampje wanneer deze is gaan branden. Vaak is het een klein probleem dat gemakkelijk opgelost kan worden en waarna u weer echt opgelucht in uw auto kunt rijden zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de werking van uw airbags.